Pericolul de pe străzile din România: toți șoferii trebuie să cunoască aceste cifre, cum ne afectează pe toți
România se află în mod constant în clasamentul celor mai periculoase străzi din Europa, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. În mod previzibil, o mare parte din vină cade în sarcina autorităților, dar nici când vine vorba de șoferii români, nu există motive de mândrie.
În cadrul campaniei Fii treaz la volan!, Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a publicat un studiu care atrage atenția asupra unui cumul de factori care duc la dezastrul de pe străzile din România. În primul rând, 40% dintre șoferii români nu semnalizează toate manevrele pe care le fac în trafic, în timp ce 50% dintre șoferi sunt convinși că o trecere de pietoni flancată de mașini parcate este semnificativ mai periculoasă.
Străzile din România, un pericol pentru șoferi și pietoni
Probabilitatea să scadă semnificativ accidentele de pe străzile din România este una infimă spre inexistentă, în contextul combinației fatale dintre lipsa de educație a șoferilor și infrastructura rutieră dezastruoasă.
„Obiceiurile greşite şi comportamentele riscante din trafic – tema principală a ediţiei din acest an a campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie ‘Fii treaz la volan!’ – stau, din păcate, la baza accidentelor rutiere înregistrate în ţara noastră. În contextul apropierii Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie, APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor – relevă rezultatele unui sondaj online, desfăşurat în cadrul campaniei ‘Fii treaz la volan!’, la care au participat peste 11.000 de respondenţi, din care peste 10.500 de şoferi, ce a urmărit să analizeze o parte dintre obiceiurile conducătorilor auto şi ale pietonilor”, se spune într-un comunicat al APPA.
Pe de o parte, studiul APPA atrage atenția asupra faptului că atât șoferii, cât și pietonii, sunt conștienți de riscul la care se expun prin anumite comportamente și atitudini. Pe de altă parte, aceleași persoane chestionate nu urmăresc întotdeauna sau nu consideră că au posibilitatea să elimine astfel de obiceiuri periculoase.
În timp ce 40% dintre șoferi recunosc faptul că nu semnalizează toate manevrele, 80% consideră că semnalizarea este extrem de importantă în trafic pentru siguranța rutieră. Doar 18% sunt de părere că este ”destul de importantă”. În plus, 67% dintre șoferi consideră că, dacă nu semnalizează, le crește riscul de a fi implicați într-un accident din vina altui șofer, iar 18% sunt de părere că riscul crește moderat. Merită avut în vedere și faptul că 44% dintre participanții la studiu afirmă că văd persoane care nu semnalizează de fiecare dată când circulă cu mașina, în timp ce 50% sunt de părere că întâlnesc acest fenomen destul de des.
Problema locurilor de parcare a fost de asemenea adresată de analiza APPA. Astfel, doar 1 şofer din 5 (21%) declară că nu opreşte niciodată într-un loc nepermis. 60% dintre conducătorii auto fac acest lucru rar, încercând să evite cât de mult pot astfel de situaţii, 16% – din când în când, doar când nu găsesc loc în altă parte, iar 3% – aproape de fiecare dată când parchează în oraş.
În ceea ce priveşte purtarea centurii de siguranţă, 75% consideră că purtarea acesteia îi protejează semnificativ în caz de accident rutier, iar 56% poartă centura de siguranţă doar atunci când stau pe locul din faţă dreapta al maşinii, atât în oraş, cât şi în afara localităţii. Doar 22% dintre pietoni poartă centura de siguranţă şi când stau pe locurile din faţă, şi când stau pe locurile din spate, atât în oraş, cât şi în afara localităţii.