Surpriza zilei, chiar de la Banca Națională: ce ni se pregătea, în liniște
În aceste zile, obiectivele climatice reprezintă unul dintre subiectele cel mai intens dezbătute de liderii globali, dar și de instituțiile și organizațiile care vor să se angajeze în reducerea impactului asupra mediului înconjurător. În tot acest timp, Banca Națională a României (BNR) a fost destul de rezervată, deși a mai întreprins unele măsuri privind clima. În cele din urmă, se pare că instituția ne pregătea, în liniște, o mare surpriză.
Instituția guvernată de Mugur Isărescu are planuri ambițioase în privința implicării în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Banca va realiza o analiză pentru ca împrumuturile considerate “verzi” să aibă un impact mai mic asupra capitalului băncilor și va face anual teste de stres, anunță profit.ro.
Ce are de gând să facă BNR
Banca Națională a României se va implica în mod direct în efortul global de combatere a efectelor schimbărilor climatice și promite să ia propriul set de măsuri în acest sens.
De exemplu, are de gând să crească, în mod sustenabil, după cum spun reprezentanții instituției, accesul la finanțare pentru proiectele de pe agenda schimbărilor climatice.
Mai mult decât atât, planul de acțiune al BNR este mult mai extins și prevede, de asemenea, creșterea transparenței, îmbunătățirea raportării și disponibilitatea informațiilor referitoare la schimbările climatice și creșterea nivelului de conștientizare cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra societății și a sistemului financiar.
Acestea nu sunt singurele noutăți despre BNR despre agenda verde. Instituția a avertizat, de curând, faptul că multe firme românești se află în situație de risc în privința schimbărilor climatice.
„Economia românească nu s-a adaptat şi nu există o viziune la nivelul autorităţilor pentru a intra pe această nouă agendă europeană verde. Ne lipseşte o politică industrială nu de ieri, de azi, ci de mai bine de un deceniu. Nu există o politică industrială care să orienteze viziunea autorităţilor şi să impulsioneze anumite domenii de dezvoltare.
În final, există riscul de a nu beneficia de aceste noi oportunităţi şi să plătim în special costurile care vin asociate schimbării agendei climatice. O altă vulnerabilitate e că în economia românească o bună parte din firme se află la risc, urmare a schimbărilor care vor veni pe filiera agendei verzi. Şi nu sunt puţine… După calculele noastre, aceste firme generează cam 40% din valoarea adăugată brută din economie şi deţin cam 50% din toate activele din economie. Prin urmare, această tranziţie trebuie să aibă loc ordonat”, atrage atenția Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară.