04 nov. 2021 | 07:35

Vestea bună pentru românii îngrijorați că vor rămâne în frig, la iarnă: s-a dat din nou drumul

ACTUALITATE
Vestea bună pentru românii îngrijorați că vor rămâne în frig, la iarnă: s-a dat din nou drumul

Pentru un moment, au început tot mai multe oficialități să atragă atenția asupra posibilității cât se poate de reale de a rămâne fără gaz la iarnă, mai ales în perioade susținute de frig, de 10 – 14 zile succesiv. Acum, situația furnizării este un pic mai optimistă.

Întreaga Europă depinde în proporție de aproximativ 30% de gazul provenit din Rusia și furnizat de Gazprom. În România, procentul este și mai mare. Pentru că președintele Vladimir Putin a dat semnale mixte când vine vorba de asigurare gazelor pentru perioada următoare, autoritățile de la Bruxelles au fost vădit îngrijorate. S-a vehiculat până și scenariul unui război energetic inițiat de Kremlin. Nu a ajutat nici faptul că unul dintre cele mai importante canale de transport al gazelor din Rusia a întrerupt transportul.

Gazele rusești, din nou pe țeavă, pentru Europa

Livrările de gaze rusești încep din nou astăzi să fie reluate pe conducta Yamal-Europe. Anunțul Gazprom vine după ce mai mulți transportatori au inițiat demersurile în acest sens. Cea mai recentă confirmare pe marginea acestui subiect a venit de la operatorul de rețea Gascade, conform Reuters.

Cererile de transport de gaze către Germania, de la punctul de intrare Mallnow, se situau la 13.521.200 KWh/h pentru joi, începând cu ora 05:00 GMT, în creştere de la zero, indică datele Gascade. Aceasta este o veste incredibil de bună pentru europeni, în contextul în care livrările prin același punct de transport au scăzut sâmbătă la zero.

În mod previzibil, această veste bună se va resimți pe facturile la gaze naturale și energie termică. Nu a durat mult după anunț, iar prețul de referință la gazele naturale furnizate în Europa a scăzut de la 78,75 euro până la 75 de euro, înainte de anunțarea cererilor de transport de gaze.

Un pic de scepticism în ceea ce privește intențiile Rusiei pe termen lung nu strică însă niciodată. Din acest motiv, traderii de la hub-ul TTF din Olanda s-au declarat prudenți cu privire la reluarea livrărilor, deoarece cererea de transport de gaze poate suferi în orice moment modificări.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele