Manipulează rușii piața europeană de gaze naturale?

Manipulează rușii piața europeană de gaze naturale?

Tot mai mulți critici la adresa lui Vladimir Putin îl acuză pe acesta că se face responsabil de o bună parte a crizei energetice care macină țările europene în acest moment.

Criticii lui Putin spun că acesta ar fi diminuat în mod intenționat livrările de gaze către Europa, pentru a sublinia dependența țărilor din regiune de gazul rusesc, dar și pentru a forța mâna liderilor europeni de a adopta noul gazoduct Nord Stream 2.

Orice mișcare a Rusiei se reflectă în prețurile gazelor din Europa

Conform celei mai recente analize a celor de la Bloomberg, preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a urcat luni, după ce fluxurile ruseşti către Germania printr-o conductă cheie au scăzut la zero în weekend.

Prețurile gazului în Europa au depășit marți, pentru prima dată în istorie, cuantumul de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi.

„Gazul ar poate ajunge la un preț atât de mare încât ar putea fi eliminată cererea”, a declarat Andreas Gandolfo, expert în energie în cadrul companiei de cercetare financiară BloombergNEF. Acesta a mai spus că „pentru unele industrii europene, gazul a devenit în prezent prea scump”.

„De asemenea, pentru unii, inclusiv pentru noi, consumatorii casnici, care avem un sistem de încălzire al locuințelor pe bază de gaz, probabil că prețul va crește mai mult decât putem suporta. Apoi se va opri”, a mai spus Gandolfo.

Totuși, preşedintele rus Vladimir Putin consideră că singurii responsabili de explozia de prețuri de pe piețele de energie electrică și gazele naturale, sunt europenii.

Liderul de la Kremlin susține că europenii nu au încheiat cu Moscova suficiente contracte de livrare pe termen lung, ceea ce a generat actuala criză energetică regională.

„Toată politica lor era de a se retrage din contracte pe termen lung şi această politică s-a dovedit greşită”, a declarat președintele rus. „Ei (europenii) au făcut greşeli”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Din cauza acțiunilor greșite ale liderilor europeni, piața se confruntă astăzi cu o explozie istorică de prețuri, afirmă Vladimir Putin.

„În consecinţă, preţul gazului a bătut deja toate recordurile istorice: astăzi, el se apropie de 2000 de dolari pe mia de metri cubi, de zece ori mai mult decât preţul mediu anul trecut”, a adăugat preşedintele rus.

Citește și: