03 nov. 2021 | 07:46

Iar suntem la mâna rușilor: livrările de gaze naturale, o problemă majoră în Europa. Ce înseamnă pentru România

ACTUALITATE
Iar suntem la mâna rușilor: livrările de gaze naturale, o problemă majoră în Europa. Ce înseamnă pentru România

La momentul de față, întregul continent este la mâna lui Vladimir Putin. Când vine vorba de livrările de gaze naturale, Europa depinde într-o proporție semnificativă de activitatea Gazprom și tocmai s-a cam închis robinetul.

În Europa, emoțiile în privința depozitelor de gaze naturale sunt mai mari ca niciodată, din cauza celui mai nou gest aparent nevinovat al Gazprom. Compania de stat rusească a refuzat la licitațiile de marți să rezerve capacitatea suplimentară cu scopul de a livra Europei o cantitate mai mare de gaze naturale. Această măsură este foarte importantă, deoarece ar fi putut duce la atenuarea creșterii prețurilor, într-un moment în care autoritățile de la Bruxelles sunt îngrijorate de intențiile lui Vladimir Putin.

Ce se întâmplă cu gazul în Europa, din cauza Kremlinului

Înainte de acest episod problematic, oficialii de la Kremlin au oferit asigură că Rusia își menține angajamentul de a începe să livreze cantități semnificativ mai mari de gaze naturale către Europa. Singura condiție anunțată atunci era ca, în prealabil, să fie umplute depozitele interne ale țării.

Din păcate, Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru tranzitarea gazelor via Ucraina şi Polonia către Europa pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, un semn că nu intenţionează să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale, cel puţin prin cele două rute. Jurnaliștii Reuters au sperat să obțină o explicație pentru această situație, dar răspunsul Gazprom lipsește.

Pentru context, nu mai puțin de o treime din gazele naturale consumate în Europa provin din Rusia. Situația tensionată cu Gazprom a dus în primele zile ale acestei săptămâni la o creștere cu 15% a prețului pentru megawatt oră, până la pragul de 74,35 euro. Scumpirile au venit după ce prețul gazului s-a bucurat vineri de un declin de aproximativ 16%. La finalul săptămânii trecute, Vladimir Putin a adresat o solicitarea Gazprom de a majora livrările de gaze spre Uniunea Europeană.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele