Cum ne-a salvat Putin din cea mai gravă criză energetică a deceniului: decizia de ultim moment de la Kremlin

Cum ne-a salvat Putin din cea mai gravă criză energetică a deceniului: decizia de ultim moment de la Kremlin

Președintele rus, Vladimir Putin, tocmai a luat o decizie care se reflectă deja pe piețele europene de energie. Acesta a decis să majoreze livrările către Europa, ceea ce a dus la o temperare a prețurilor.

Europa traversează, în acest moment, cea mai mare criză energetică din ultimii ani. Prețurile facturilor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale au explodat în ultimele luni. Totuși, se înrezărește o umbră de speranță, din Rusia.

Joi s-a înregistrat o scădere importantă pe piețele europene de energie electrică și gaze naturale. Aceasta s-a datorat deciziei liderului de la Kremlin de a majora livrările regionale. Mai exact, la ora 10:44 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 9%, până la 79,10 euro, pentru un Megawatt oră.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că au scăzut şi preţurile certificatelor emisiilor de carbon.

Ce ordin a primit Gazprom

Conform informărilor transmise de Rusia, Gazprom a primit un ordin special de la Vladimir Putin, în urma căruia compania va apăsa pedala de accelerație a livrărilor și va umple depozitele energetice ale Europei.

Această mișcare va începe din data de 8 noiembrie.

Conform liderului de la Kremlin, măsura aceasta va aduce mai multă stabilitate pe piețele de energie și gaze naturale din Europa, care se află acum sub un puternic curent inflaționist.

Această decizie „va crea o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică din Europa”, a apreciat Vladimir Putin.

Deși această intervenție a lui Vladimir Putin pe piețele de energie electrică și gaze naturale pare să fie una benefică și să calmeze puțin apele, unii lideri europeni îl privesc cu scepticism pe președintele rus. Motivul? Aceștia îl suspectează că manipulează intenționat prețurile. Mai exact, liderul de la Krelin ar fi limitat intenționat livrările prin Gazprom, ca să forțele mâna politicienilor europeni de a aproga gazoductul Nord Stream 2.

Citește și: