26 oct. 2021 | 13:58

Cum poate România să recupereze pierderile din pandemie, dar și să salveze joburile oamenilor: care e soluția

ACTUALITATE
Cum poate România să recupereze pierderile din pandemie, dar și să salveze joburile oamenilor: care e soluția

Datorită investițiilor în energie regenerabilă, țara noastră ar putea recupera pierderile din PIB cauzate de pandemie și ar putea să-și salveze și piața muncii.

Proiectele potențiale din domeniul energiei eoliene (terestre și marine), solare și hidro de la nivel global ar putea aduce o schimbare majoră în reducerea emisiilor, precum și să creeze 10 milioane de locuri de muncă și să genereze creștere economică în valoare de aproximativ 1,9 trilioane de dolari.

În plus, prin intermediul politicilor cheie, statele ar putea stimula investițiile din sectorul privat care să acopere peste 90% din oportunitățile totale de investiții, accelerând astfel creșterea cu un aport minim de resurse publice, arăta recent un studiu EY derulat în 47 de țări, printre care și România.

„România ar putea recupera peste 60% din pierderea de PIB cauzată de pandemie și genera aproximativ 1000 de locuri de muncă la 1 milion de locuitori, prin proiecte de investiții în energie regenerabilă”, susține Mihai Drăghici, Director, Consultanță, EY România .

În România, impactul pe care aceste proiecte l-ar putea avea asupra pieței locale merge dincolo de argumentul aprovizionării cu energie și intră pe agenda de sustenabilitate: investițiile în energie regenerabilă ar putea permite o reducere substanțială a emisiilor de CO2, atingând până la 17% din ținta contribuțiilor stabilite la nivel național pentru 2030, angajată prin Acordul de la Paris.

De asemenea, oportunitățile de investiții în proiectele de energie regenerabilă ar putea acoperi aproximativ 60% din totalul de pierdere de PIB în 2020 cauzată de pandemie, poziționând țara noastră în rândul țărilor cu capacități investiționale ridicate.

Pe lângă toate acestea, experții mai spun că în țara noastră ar putea apărea  aproximativ 1000 de noi locuri de muncă la un milion de locuitori.

Cinci măsuri pentru stimularea proiectelor de investiții în domeniul energiei verzi

Consultanții pun la dispoziție și o serie de recomandări pentru factorii de decizie. Aceste măsuri indicate ar trebui abordate cu celeritate, pentru ca România să facă pași semnificativi pentru stimularea investițiilor în energia verde, energia viitorului. Iată care sunt cele cinci măsuri indicate de specialiști:

1. Guvernele să aibă în vedere stabilirea unor obiective naționale exigente, cu responsabilități și angajamente clare care să ofere încredere investitorilor și sectorului privat.

2. Guvernele și organismele de reglementare să definească un mediu legislativ care să favorizeze în mod clar producția de energie din surse regenerabile și să asigure un cadru de susținere a pieței.

3. Instituțiile financiare naționale să evalueze posibilitatea acordării de capital unei game largi de dezvoltatori, inclusiv întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

4. Simplificarea procedurilor de atribuire a terenurilor și de autorizare astfel încât acestea să se deruleze rapid și la costuri mai mici, pentru a asigura terenurile necesare proiectelor de energie regenerabilă.

5. O infrastructură de distribuție care să ofere o largă interconectare la nivel național și internațional, un echilibru între cerere și ofertă, precum și reglementări liberalizate care să permită furnizorilor privați să se conecteze la rețea, extinzând-o.