21 oct. 2021 | 12:55

Motivul pentru care facturile românilor la energie vor crește în continuare: ce este taxa de cogenerare

ACTUALITATE
Motivul pentru care facturile românilor la energie vor crește în continuare: ce este taxa de cogenerare

Facturile românilor la energie electrică sunt din nou în pericol de a crește cu sume importante. Se pare că o taxă, ce e plătită de consumatorii finali în factură, ar urma să crească semnificativ în valoare.

Surse apropiate pieței susțin, conform economica.net, că taxa de cogenerare va crește semnificativ în această toamnă.

Această contribuție reprezintă plata pe care o efectuează toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea centralelor electro-termice care produc combinat energie electrică și termică .

Creșterea va fi semnificativă

În prezent, conform sursei citate, această taxă se ridică la valoarea de 17 lei/MWh (1,7 bani/kWh), fără TVA. Din păcate, perspectivele nu arată deloc îmbucurător pentru bugetele familiilor din România, în condițiile în care se estimează că taxa ar urma să crească până la aproximativ 25 de lei/MWh, deci cu circa 47%.

„În factura tuturor consumatorilor de electricitate va veni de plată o sumă de 2,5 bani/kWh, fără TVA”, mai arată sursa citată.

Conform așteptărilor, după ce va fi calculată de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ar putea intra în vigoare chiar începând cu luna noiembrie a acestui an.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a intervenit în criza energetică regională, întocmind un așa-zis “toolbox”, care conține mai multe recomandări pentru statele membre ale Uniunii Europene.

”Creșterea prețurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Pe măsură ce ieșim din pandemie și economiile încep să se redreseze, este important să îi protejăm pe consumatorii vulnerabili și să sprijinim societățile comerciale europene.

Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creșteri asupra gospodăriilor și a întreprinderilor în această iarnă. În același timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient și mai flexibil pentru a face față eventualelor volatilități cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziției.

Situația actuală este excepțională, iar piața internă a energiei a funcționat bine în ultimii 20 de ani. Însă trebuie să fim siguri că va continua să funcționeze și în viitor, transformând în realitate țintele Pactul verde european, consolidându-ne independența energetică și îndeplinind obiectivele pe care ni le-am fixat în materie de climă”, declară comisarul european pentru energie, Kadri Simson.