25 oct. 2021 | 14:50

Șoc pentru consumatorii de energie și gaz din România: s-au îngrozit când au primit acest document

ACTUALITATE
Șoc pentru consumatorii de energie și gaz din România: s-au îngrozit când au primit acest document

Zilele acestea, mulți consumatori de energie electrică și gaze din România traversează un adevărat test al răbdării și nervilor tari. Sunt „bombardați” cu notificări de la furnizori, prin care sunt înștiințați că facturile lor se vor scumpi.

După cum știm, autoritățile au promis măsuri de sprijin fără precedent pentru a ajuta consumatorii de energie electrică și gaze naturale să scape de scumpirile de pe piață.

Între timp, până la intrarea în vigoare a măsurilor de sprijin, unii dintre consumatorii care au optat pentru o ofertă din piața concurențială, se apropie de termenul limită pentru care li s-a garantat un preț fix de furnizare, din partea societăților de energie și gaz.

Din moment ce se apropie data limită, consumatorii sunt înștiințați că, după acel moment, prețul de furnizare se va scumpi.

Oamenii se declară revoltați

Oamenii se declară revoltați și spun că au ales o ofertă din piața concurențială pentru că sperau că vor plăti mai puțin decât pe piața liberă, dar se declară complet dezamăgiți, mai ales că nu își pun mari speranțe nici în măsura compensării facturilor. De ce? Pentru că mai mulți specialiști au lansat un avertisment în acest sens, fiind de părere că această măsură ar putea duce, în realitate, la noi creșteri de prețuri.

Asociația Furnizorilor de Energie din România trage un semnal de alarmă în ceea ce privește potențialele consecințe ale OUG 118/2021. În opinia lor, în cel mai optimist caz, vor duce la creșteri de prețuri suferite de populație. În cel mai pesimist caz, s-ar putea să ne confruntăm cu o lipsă de energie, dacă furnizorii ajung în insolvență sau faliment pentru că vor exista întârzieri masive în recuperarea banilor de la stat.

Pentru a regla situația, oficialii AFEER speră să participe la dezbaterile din Camera Deputaților, alături de reprezentanții celorlalți actori din sectorul energetic, pe marginea OUG 118/2021.

”Este necesară o consultare cât mai largă a specialiştilor din domeniul energetic, înainte de a lua decizii ce influenţează activitatea în sector”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER. ”De aceea am cerut să fim consultaţi şi să participăm la dezbaterile privind OUG 118/2021 din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru a preîntâmpina aspectele neclare sau discutabile din acest act normativ”, a adăugat Urluescu.