În plin puseu inflaționist, românii au un mare vis: ce își doresc, legat de energie

În plin puseu inflaționist, românii au un mare vis: ce își doresc, legat de energie

În timp ce ne confruntăm cu scumpiri masive la facturile de energie electrică și gaze naturale, tot mai mulți români încep să viseze la energia regenerabilă. Aceasta pare a fi soluția salvatoare de sub valul de scumpiri ce ne macină portofelele în ultimele luni.

Potrivit unui sondaj YouGov, efectuat în 10 țări europene și publicat recent de ONG-ul de mediu Greenpeace, românii se numără printre cei mai vehemenți susținători ai energiei regenerabile.

Ce gânduri au românii și la ce visează

Datele rezultate în urma acestui studiu scot la suprafață faptul că 87% dintre românii intervievați sunt preocupați de schimbările climatice, iar 75% consideră că trecerea la energie solară și eoliană constituie o soluție esențială în combaterea acestora. 88% consideră că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru combaterea schimbărilor climatice.

Se pare că panourile solare sunt cea mai comună dorință în rândul conaționalilor noștri, mai arată sondajul citat. Conform acestuia, 90% și-ar dori panouri solare pe clădiri, 89% un parc fotovoltaic, iar 82% un parc eolian terestru construit în proximitatea zonelor în care locuiesc.

Totodată, 77% ar susține construirea unui parc eolian în zona lor dacă acest lucru ar crea noi locuri de muncă pentru comunitatea locală și 73% dacă aceste planuri ar fi aprobate de organizații pentru protejarea mediului.

Mai mult decât atât, inițiativa merge chiar dincolo de aceste tipuri de investiții. 85% dintre respondenți au declarat că s-ar înscrie într-o cooperativă de energie dacă aceasta ar fi înființată în localitatea lor – cel mai ridicat procent în toate cele 10 țări chestionate. Reducerea costurilor facturilor de energie (90%) și reducerea emisiilor de carbon (88%) s-au numărat printre cele mai importante aspecte care i-ar încuraja pe oameni să se alăture unei astfel de cooperative.

Studiul mai arată că 90% și-ar dori ca guvernul să le pună la dispoziție mai multe informații cu privire la moduri prin care își pot genera independent energie solară și eoliană ca parte a unei cooperative de energie. 91% și-ar dori ca guvernul să ofere mai multe informații gospodăriilor care vor să-și instaleze panouri solare, iar 90% și-ar dori mai mult sprijin financiar.

Totuși, 57% nu susțin construirea, în apropierea zonei în care locuiesc, a unei noi centrale pe cărbune, 63% nu susțin construirea unei noi centrale pe bază de gaze sau petrol, iar 66% nu susțin construirea unei noi centrale nucleare.

Citește și: