25 oct. 2021 | 11:50

Doar cine nu vrea nu muncește: care e adevărul de pe piața muncii

ACTUALITATE
Doar cine nu vrea nu muncește: care e adevărul de pe piața muncii

Din cauza crizei sanitare globale pe care o traversăm de aproape doi ani, piața muncii se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă. Acest fenomen exista și înainte de izbucnirea momentului Covid-19, însă acum s-a intensificat, arată cele mai recente date statistice.

Criza sanitară nu a provocat doar probleme de ordin medical. Pe lângă faptul că milioane de oameni suferă din cauza sănătății șubrezite și numeroși alții și-au pierdut viața în acest context tragic, pandemia înseamnă și economii devastate.

Din cauza acestei crize sanitare, lanțurile de aprovizionare din întreaga lume întâmpină dificultăți majore, se confruntă cu presiuni fără precedent. Să luăm exemplul penuriei de cipuri. Aproape toți producătorii auto globali au fost nevoiți să-și reducă producția de mașini sau chiar să închidă complet activitatea în unele fabrici, din cauza crizei generale de semiconductori. Aceasta are loc pe fondul presiunilor și întreruperilor de pe lanțurile de aprovizionare, în contextul în care multe fabrici s-au închis, din cauza pandemiei.

Omenirea se scufundă într-o criză acută de forță de muncă

De asemenea, criza sanitară a sporit deficitul de forță de muncă, atrag atenția specialiștii. E adevărat că deficitul de forță de muncă nu e o noutate și ne-am confruntat cu el și înainte de 2020, când a apărut această pandemie, însă acum lucrurile sunt mai grave ca niciodată.

Omenirea se adâncește într-o criză acută de forță de muncă, acesta e semnalul de alarmă de care trebuie să ținem cont cu toții.

Se pare că milioane de locuri de muncă așteaptă să fie ocupate, dar nu are cine să facă acest lucru.

Conform specialiștilor care au analizat problema, schimbările demografice, cum ar fi îmbătrânirea și pensionarea angajaților, sunt un factor din spatele numeroaselor locuri de muncă vacante.

Sectoarele care sunt cel mai afectate de lipsa angajaților sunt horeca, alimentație și comerț.

„Lipsa muncitorilor calificați nu este doar un alt efect crizei economice cauzat de lockdown, ci este și rezultatul unor mișcări pe piețele din SUA, Zona Euro și Marea Britanie”, au transmis într-un document, mai mulți economiști ING.