Vești bune pentru românii cu aceste pensii, în septembrie. Creștere spectaculoasă față de nivelul normal al activelor
Un număr foarte mare de români și-a pierdut de-a lungul anilor încredere în pensiile de la stat. În acest context, și-au orientat atenția spre fondurile de pensii private, cele din pilonul II, obligatorii. Dacă te afli în această categorie, există vești bune.
Fondurile de pensii private obligatorii, cunoscute în limbajul comun la pilonul II, s-au bucurat în luna septembrie a acestui an de o creștere impresionantă. Activele din spate au ajuns la pragul record de 87 de miliarde de lei, iar această valoare se transpune într-o creștere semnificativă de aproximativ 24,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Datele din spatele acestor valori au fost confirmate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară sau ASF.
Ce se întâmplă cu banii din pilonul II, pensiile private ale românilor
Ca referință, banii din spatele pilonului II se regăsesc în mai multe tipuri de active financiare. Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 53,297 miliarde de lei, respectiv 61,19%. Pe locul doi, se aflau luna trecută acţiunile, cu 21,684 miliarde de lei (24,89%). Obligaţiunile corporative erau plasate pe poziția a treia în același clasament, cu 5,031 miliarde de lei, respectiv 5,78% din totalul activelor, potrivit Agerpres.
Conform datelor obținute de ASF, valoarea totală a activelor din pilonul II de pensii private obligatorii a ajuns în septembrie 2021 la valoarea de 87.104 miliarde de lei, în timp ce valoarea activului net este foarte similară, 87.061 miliarde lei. La nivel uman, aceste fonduri de pensii au fost finanțate de către 7.732 milioane de participanți. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuții pentru 7.627 milioane de participanți.
Deși numărul participanților la aceste contribuții este îmbucurător, de fapt, nu toți dintre aceștia virează în mod regulat contribuții către fondurile private de pensii din pilonul II. De exemplu, în iulie 2021, au fost virate contribuții pentru aproape jumătate dintre ei, 3.871 milioane de participanți, în timp ce pentru 3,841 milioane nu au fost virate contribuţii.
Dacă ai o curiozitate pe marginea subiectului, pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii, Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.