În timp ce omenirea e luată cu asalt de al patrulea val pandemic, economia Chinei se revigorează
China reușește să își mențină economia departe de șocurile provocate în întreaga lume de cel de-al patrulea val pandemic. Cifrele oficiale pe care le înregistrează asiaticii în plan economic arată că țara s-a redresat foarte bine după criza pandemică, insă nu a scăpat complet de pericole și urmează să indure vremuri mai grele, în perioada următoare.
Exporturile Chinei au crescut într-un ritm ușor mai rapid în septembrie, în timp ce cererea pentru importurile de minereu de fier și alte mărfuri a scăzut. Toate acestea se întâmplă pe măsură ce boom-ul construcției imobiliare a încetinit și autoritățile au impus restricții privind consumul de energie.
Datele vamale au arătat că exporturile au crescut cu 28,1%, până la 305,7 miliarde de dolari. Aceasta a fost ușor mai rapidă decât creșterea de 26% înregistrată în august și peste previziunile economiștilor. Aceștia estimau un avans mult mai mic, de doar 21%.
Economia Chinei este pe val, dar se va tempera
Potrivit analiștilor, exporturile chinezilor au apăsat pedala de accelerație.
„Exporturile au continuat tendinţa de accelerare, chiar după omiterea impactului efectelor de bază. Soliditatea exporturilor ar putea fi determinată de livrările timpurii de produse de consum de vacanţă, în contextul perturbărilor globale ale lanţurilor de aprovizionare”, a apreciat Erin Xin, economist la HSBC.
Importurile au crescut cu 17,6% la 240 miliarde dolari, mai puțin decât creșterea de 33% din luna precedentă.
Excedentul comercial global al Chinei a crescut la 68 miliarde dolari în septembrie de la 52 miliarde dolari în august. Acesta a fost cel mai înalt nivel din 2015.
De asemenea, se pare că avansul economic al chinezilor nu se va menține la nesfârșit. Economiștii consideră că toată cererea globală crescândă pentru bunuri chineze se va reduce, odată cu ușurarea controalelor anti-Covid și redeschiderea industriilor de divertisment, călătorii și alte servicii.
În acest sens, încă de pe acum datele recente arată o încetinire a producţiei. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în China, care măsoară activitatea în industrie, s-a contractat neaşteptat în septembrie.
„Problema mai mare pentru exporturi este că cererea externă a fost susținută de un stimul mare în economiile dezvoltate și de schimbări în tiparele de consum din cauza pandemiei, ambele fiind susceptibile să se relaxeze în următoarele trimestre”, a declarat Julian Evans-Pritchard, de la Capital Economics.