06 oct. 2021 | 11:57

Speranțele românilor la un trai mai bun, spulberate chiar de la vârful Guvernului

ACTUALITATE
Speranțele românilor la un trai mai bun, spulberate chiar de la vârful Guvernului

Scumpirile din ultima perioadă apărute la facturile de gaze naturale și energie electrică erodează puterea de cumpărare a românilor. Din moment ce bugetul familiei rămâne neschimbat sau chiar se diminuează, iar cheltuielile cresc exponențial, nivelul de trai are de suferit. Din nefericire, nu vin vremuri mai bune. O spune chiar ministrul Energiei.

Știm cu toții că majoritatea câștigurilor noastre salariale se îndreaptă către facturi, către taxele și impozitele datorate către stat.

Ne mai rămâne doar o mică parte din salariu pe care să o gestionăm pentru a trăi până luna viitoare, pentru a acoperi și alte costuri ale vieții.

În ultimele luni, prețurile facturilor au explodat, iar veniturile românilor au rămas la fel sau chiar s-au diminuat. În unele cazuri, acestea au crescut puțin, însă majoritatea populației nu o duce prea bine.

Din păcate, nici anii care vin nu ne vor aduce un nivel de trai mai bun.

Trebuie să ne obișnuim cu scumpirile

Ministrul Energiei susține că nu ne vom mai întâlni cu un cost atât de mic al energiei, așa cum s-a întâmplat în 2020. Prin urmare, trebuie să ne obișnuim cu scumpirile, pare să spună, printre rânduri, oficialul guvernamental.

„Eu nu aş mai vrea să văd pe piaţa europeană o speculaţie pe piaţa certificatelor de CO2, în aşa fel încât preţul să crească atât de abrupt cum a crescut de anul trecut până anul acesta, de la 22 – 30 şi 60 de euro.

Deci, până la urmă, piaţa europeană a energiei electrice e influenţată de doi mari factori. Unul este preţul certificatului de CO2 şi altul este preţul gazului natural, pentru că din gaz natural foarte multe state, inclusiv România, produc energie electrică.

Eu estimez că la gaze naturale preţul din aprilie, dacă vorbim de luna aprilie, va începe să coboare, am explicat de multe ori acest lucru.

Preţul, fiind influenţat de politica Federaţiei Ruse, de creşterea pe piaţa asiatică a necesarului de LNG (gaze naturale lichefiate – n. r.), de reducerea tranzitului prin Ucraina …practic totul pentru a demara cât mai repede, în viziunea celor de la Gazprom, a conductei Nordstream 2.

Deci, preconizez o scădere a preţului gazelor naturale, asta înseamnă că evident energia produsă din gaze naturale nu va mai fi atât de scumpă, deci va începe să-şi revină”, a susţinut el.

Întrebat despre ce se va întâmpla după expirarea schemelor de compensare şi ajutor la energie şi gaze, ministrul a răspuns: „În funcţie de evoluţia certificatului de CO2 şi în funcţie de evoluţia pieţei de energie electrică vom vedea ce măsuri vor fi luate în continuare”.