05 oct. 2021 | 07:36

Ajutorul important pentru 1,9 milioane de români: cu cât crește salariul minim pe economie, de când

ACTUALITATE
Ajutorul important pentru 1,9 milioane de români: cu cât crește salariul minim pe economie, de când

Cu mai puțin de 24 de ore înainte să cadă Guvernul României printr-o moțiune de cenzură organizată de PSD, premierul Florin Cîțu și compania au dat o serie stufoasă de ordonanțe menite să te facă să uiți dezastrul din ultimii ani. Printre ele se numără și mărirea salariului minim pe economie.

Nu mai puțin de 1,9 milioane de români trăiesc din salariul minim pe economie. Până nu demult, valoarea gravita în jurul a aproximativ 1,6 milioane. Se pare că pandemia a dus la creșterea importantă a acestei valori. Din fericire, acești români se vor bucura de o creștere salarială.

Salariul minim pe economie din România, majorat

Guvernul a adoptat luni majorarea salariului minim net cu 10% de la 1 ianuarie 2022, până la 1.524 de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 138 de lei faţă de valoarea actuală, iar impactul va fi asupra a peste 1,97 milioane de salariați. Anunțul a fost făcut la finalul zilei de luni de către ministrul Muncii, Raluca Turcan, după ședința de Guvern. Aceasta a spus că, în aceeași ședință, s-au adus modificări și la Codul Muncii, prin introducerea de sancțiuni pentru munca la gri.

„Majorarea va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată va ajunge la nivelul anului 2022 va ajunge la 2550 de lei pe lună. Ca valoare brută, această majorare reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual și cu 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aunui 1,970 milioane de salariați. În momentul de față la nivel de țară există 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, respectiv 22,9 % din cei peste 5.6 milioane de salariați activi. „, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

În același timp, au crescut amenzile pentru munca la gri. „Sancțiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8000-10.000 lei pentru fiecare salariat”, a spus Raluca Turcan.

În ceea ce privește adevăratele beneficii ale creșterii salariului minim în acest format, deși se propusese și varianta neimpozitării și adoptării unei creșteri doar la nivel net, fostul ministru al economiei a explicat într-o postare pe Facebook realitate. Ca referință, Claudiu Năsui este membru USR-PLUS. El a definit această creștere ca pe un salariu către bugetari, ”pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc toate salariile bugetarilor. Toate salariile bugetarilor sunt exprimate în termeni de salariu minim (conform L153/2017). Chiar dacă această lege se referă la personalul angajat în structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la rândul său depinde de legea 153/2017. În final, toate vor crește.”

”Și, mai grav, crește și nivelul pensiilor speciale. Pentru că toate pensiile speciale sunt legate de salariul în plată. Pensia contribuabililor normali este legată numai de contribuție. Pensia lor specială este legată de salariul din categoria respectivă. Alt privilegiu care explică de ce pensiile speciale cresc la un ritm mult mai alert decât pensiile normale.”, a atras atenția Claudiu Năsui.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele