Vestea dimineții pentru 1,6 milioane de români: ce se întâmplă cu salariul minim în România, în acest an

Vestea dimineții pentru 1,6 milioane de români: ce se întâmplă cu salariul minim în România, în acest an

În prima parte a acestui an, conform rapoartelor oficiale, 1,6 milioane de români trăiau din salariul minim pe economie. Având în vedere cât de dificil este să supraviețuiești din 1380 lei, aproape toți visează la creșterea acelei valori. Din fericire, planurile sunt destul de clare pe marginea subiectului.

Salariul minim pe economie în România este de 1380 lei, iar conform unei analize Declic, pentru un trai decent în România, ai avea nevoie de aproximativ 2800 lei. În contextul scumpirilor la gaze naturale și energie electrică, este clar că viața multor români nu este una foarte decentă. Mai mult decât atât, nu trebuie omis faptul că unii dintre cei cu respectivul salariu ajung să întrețină o familie, realitatea lor zilnică fiind, de fapt, chiar mai cruntă.

Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie în România

În teorie, de câteva luni, avem promisiuni că se va majora salariul minim în România înainte de finele anului. Cele mai recente declarații pe marginea subiectului au fost făcute de ministrul Muncii, într-o deplasare la Ploiești. În acel context, Raluca Turcan a discutat că se cochetează cu o creștere între 8 și 12% , iar valoarea respectivă ar trebui să se reflecte în bani înainte de finele anului.

„În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă”, a atras atenția Turcan.

Un pic trist este faptul că ministrul s-a ferit să facă o promisiune clară pe marginea sumei sau a datei. A ținut în schimb să insiste asupra faptului că negocierile tripartite se află încă în derulare. „Aş vrea să ştiţi că s-au făcut până acum solicitări de majorare între 8 şi 12%. Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă şi simţită”, a completat ministrul.

Citește și: