28 sept. 2021 | 08:00

Facturile românilor la gaz și curent, mai mari ca niciodată: ce se întâmplă cu ajutorul de la stat, cum îl primești

ACTUALITATE
Facturile românilor la gaz și curent, mai mari ca niciodată: ce se întâmplă cu ajutorul de la stat, cum îl primești

Pe hârtie, statul român are un plan cât se poate de ambițios pentru a ajuta românii să-și plătească facturile umflate la energie electrică și gaze naturale. În practică, procesul va fi atât de complicat încât este improbabil să profite prea mulți de el.

În urmă cu câteva săptămâni, Parlamentul României a votat o lege pentru a ajuta consumatorii vulnerabili din România. Este vorba de acei români care au 1386 lei pe lună pe membru de familie ca venituri în casă sau 2053 de lei în cazul în care trăiesc singuri. În teorie, inițiativa era una foarte lăudabilă, dar pentru că trăim în România, ideile bune sunt îngropate în birocrație și formalități. Dacă aveai vreun dubiu pe marginea acestui subiect, o poți asculta pe Raluca Turcanu. Ministrul Muncii și Protecției Sociale tocmai a pasat ”pisica moartă” în sarcina Primăriilor.

Cum profiți de subvențiile pentru gaz și curent: cum ajută statul consumatorul vulnerabil

În cazul în care visai la un mecanism automatizat prin care îți sunt reduse facturile la gaz și curent pentru că nu ai bani să le plătești, înseamnă că nu ai trăit în România ultimilor 30 de ani. Raluca Turcan a explicat într-o postare pe Facebook cum vor fi ajutați românii, iar veștile nu sunt bune. Totul ține de primărie, iar procedurile nu sunt puține. Mi-e și frică să mă gândesc când vor ajunge banii la cetățeni.

„(…) potrivit normelor metodologice pe care le vom adopta în Guvern, rolul cel mai important în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili revine primăriilor. Astfel, primăriile au obligaţia să tipărească formularele de cerere, să organizeze preluarea şi înregistrarea solicitărilor, să le analizeze şi să emită dispoziţiile de stabilire a drepturilor, să facă o centralizare a acestora, să avizeze borderourile de plată şi să facă, din 6 în 6 luni, verificările prevăzute în lege”, a menţionat Raluca Turcan.

Partea un pic penibilă a întregului mesaj este că, deși sistemul de a obține ajutor este unul destul de descurajant, ministrul Muncii conștientizează că urmează o iarnă foarte grea pentru persoanele vulnerabile. „Sezonul rece din acest an va fi dificil pentru cei vulnerabili, în contextul creşterilor de preţuri, iar responsabilitatea noastră este să venim cu soluţii aplicabile în timp foarte scurt, pentru ca oamenii să primească sprijin la plata facturilor. Împreună cu ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, am avut astăzi o discuţie cu reprezentanţii structurilor asociative ale administraţiei locale (…). Am clarificat (…) detaliile tehnice ale procedurii şi am făcut un apel la mobilizare din partea tuturor, pentru ca aceasta să se deruleze fără întârzieri. Obiectivul nostru este ca Legea consumatorului vulnerabil să se aplice la fel de eficient şi rapid în toate comunităţile, indiferent de resursele şi capacităţile specifice ale fiecărei administraţii locale”, a precizat Raluca Turcan.

Fără să explice neapărat pe ce se bazează când spune asta, ministrul a insistat asupra faptului că agențiile județene de plăți și inspecție socială sunt pregătite să colaboreze îndeaproape cu primăriile. ”La rândul lor, agenţiile judeţene de plăţi şi inspecţie socială sunt pregătite să colaboreze îndeaproape cu primăriile şi să le sprijine în demersurile lor. Este nevoie ca toate instituţiile să se comporte cu responsabilitate maximă, iar regulile să fie bine înţelese de toţi cei implicaţi, pentru că numai astfel putem avea o reacţie fermă în sprijinirea categoriilor vulnerabile. Reamintesc că, prin aplicarea de la 1 noiembrie 2021 a Legii consumatorului vulnerabil, numărul gospodăriilor beneficiare se va dubla şi va creşte nivelul de venituri până la care se acordă dreptul de la 800 lei la 1.386 lei pe persoană din familie şi de la 1.082 lei la 2.053 lei pentru persoana singură, iar numărul de beneficiari estimaţi se ridică la peste 500.000 de gospodării”, a încheiat Raluca Turcan.

În final, sunt curios câte dintre acele jumătate de milion de gospodării vor ajunge să profite de ajutor de la stat. Ar fi interesantă o statistică pe marginea subiectului, în contextul în care pandemia ”duduie” în România, iar oficialii guvernamentali te invită la primărie să faci o cerere ca să explici cât de prost îți merge cu banii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele