S-a aflat unde este cel mai ieftin curent electric: nu toți plătim același preț
Ultimele săptămâni au fost caracterizate de o avalanșă de scumpiri pe piața de energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană. În timp ce în majoritatea statelor se înregistrează prețuri explozive, există și cetățeni mai norocoși.
Conform rapoartelor de preț aferente lunii august, se pare că Budapesta e locul ideal pentru persoanele care se tem de costurile mari ale utilităților.
Acești cetățeni se bucură de cel mai mic preț din UE la curentul electric
În ultima lună de vară, aici s-a înregistrat cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi utilităţilor publice din Ungaria (HEA).
Potrivit informațiilor transmise de oficialii HEA, cel mai mic preţ la curentul electric din UE a fost de doar 10,63 euro pentru 100 kWh (kilowat-oră).
Mai mult decât atât, Budapesta se situează la fel de bine și în privința costurilor la gazele naturale. Vorbim despre 2,87 euro/100 kWh în august, cel mai ieftin în rândul capitalelor din Uniunea Europeană.
În rândul oraşelor verificate de HEA, Budapesta este întrecută doar de Belgrad (Serbia), cu 8,11 euro pentru 100 kWh.
În schimb, la polul opus avem țările care domină clasamentul scumpirilor. De exemplu, cea mai scumpă electricitate este în Copenhaga. Vorbim despre 33,82 euro pentru 100 kWh. Foarte scumpă este electricitatea și în capitala Germaniei, la Berlin. Aici se înregistrează un cost de 33,55 euro pentru 100 kWh. Clasamentul țărilor care marchează cele mai scumpe prețuri de pe piața europeană a energiei electrice este completat, pe locul al treilea, de către Londra (27,81 euro pentru 100 kWh).
Avem și un clasament al celor mai scumpe gaze naturale din Uniunea Europeană. Pe primul loc se situează Stockholm (22,33 euro/100 kWh), Copenhaga (12,38 euro/100 kWh) şi Amsterdam (10,99 euro/100 kWh).
Îți amintesc faptul că, miercuri, miniștrii de Energie ai Uniunii Europene s-au reunit pentru a discuta măsurile pe care trebuie să le adopte statele, pentru a diminua impactul scumpirilor asupra consumatorilor.
În acest sens, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunţat că Bruxelles-ul lucrează la orientări pentru a ajuta statele să facă faţă majorării preţurilor, a declarat ministrul spaniol al Energiei şi Mediului, Teresa Ribera, după discuţii. Aceste orientări emise de oficialii de la Bruxelles vor ajuta statele membre să acţioneze fără a încălca reglementările privind piaţa energiei din blocul comunitar.
„Sunt convins că răspunsul nostru trebuie să fie o tranziţie mai rapidă la energiile regenerabile”, a declarat ministrul austriac al Mediului şi Energiei, Leonore Gewessler.