Prețurile de pe piața imobiliară, în mijlocul unui nou scandal
Banca Centrală Europeană susține că preţurile locuinţelor ar fi fost responsabile pentru majorarea costurilor de consum la care asistăm cu toții în ultimii doi ani.
Prețurile locuințelor, excluse acum din datele privind inflația din zona euro, ar fi crescut în mod constant prețurile de consum în ultimii ani, se arata in cel mai recent raport întocmit de Banca Centrală Europeană.
Din moment ce ar fi fost corectată în funcţie de costurile locuinţelor, rata inflaţiei în zona euro ar fi atins sau chiar ar fi depăşit ținta asumată de Banca Centrală Europeană, în pofida faptului că banca oferea stimulente extraordinare pentru creșterea prețurilor.
Ce se întâmplă, de fapt, cu prețurile
Practic, ne arată experții din cadrul Băncii Centrale Europene, costurile locuințelor ar fi condus la o inflație „persistent mai ridicată” din 2014 și între 2018 și 2020, inflația ar fi fost cu aproximativ 0,2-0,3 puncte procentuale mai mare.
Îți amintesc faptul că Banca Centrală Europeană a oprit achizițiile de active, cunoscute sub denumirea de relaxare cantitativă, la sfârșitul anului 2018, iar cifrele privind preţurile locuinţelor par să sprijine argumentul de atunci al oficialilor conservatori de la BCE că evoluţiile privind inflaţia ar fi permis mai devreme retragerea măsurilor.
Luna trecută, rata inflaţiei în zona euro a ajuns la 3%, depășind ținta băncii de 2%. Mai îngrijorător pentru economiști este faptul că aceasta ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie.
În țara noastră, nu mai puțin de 441.000 de locuințe au fost cumpărate în 2021, până la începutul lunii septembrie, conform datelor furnizate de ANCPI – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Important de menționat este că există județe în care numărul tranzacțiilor imobiliare de locuințe a crescut chiar și cu 165%. Aceasta este realitatea din județul Olt, unde în primele opt luni s-au vândut peste 4200 de locuințe. În aceeași perioadă a anului trecut discutam de doar 1600 de achiziții din acest spectru.