Geoingineria, soluția salvatoare pentru Terra: planul ingenios al oamenilor de știință de a răci planeta
De la aparatele de captare a carbonului până la acoperirea ghețarilor cu “pături” uriașe, nu lipsesc ideile despre cum să combatem efectele schimbărilor climatice antropogene. Acum, o echipă de oameni de știință cu specialitatea în atmosferă vor să creeze nori mai albi, care să reflecte mai multă lumină solară, pentru a răcori planeta.
Proiectul, conform Interesting Engineering, se concentrează pe o metodă teoretică de geoinginerie cunoscută sub numele de „luminarea norilor marini”. Modul în care funcționează este destul de simplu: norii mai luminoși și mai albi reflectă mai multă lumină solară departe de planetă și înapoi în spațiu. Astfel, se poate răcori Pământul mai eficient.
Planeta se poate răci printr-un plan ambițios
Având în vedere acest obiectiv, cercetătorii de la Universitatea din Washington, Centrul de Cercetare Palo Alto și Biblioteca Națională din Pacificul de Nord-Vest s-au unit pentru a crea o inițiativă pe care o numesc Proiectul Marine Cloud Brightening (MCB).
Este o „colaborare deschisă, internațională, a oamenilor de știință cu specialitatea în atmosferă”, care cercetează potențialul utilizării luminozității norilor marini, pentru a ajuta la răcirea Pământului, potrivit unei postări pe blogul Universității din Washington despre proiect.
Proiectul MCB are un proces de cercetare în trei faze, axat pe dezvoltarea tehnologiei de pulverizare, pentru a trimite particule microscopice de apă de mare în cer. Fiecare fază va fi supusă unei revizuiri de către „autorități independente”, conform unei fișe informative despre proiect, pentru a se asigura că tehnologia nu dăunează în mod accidental atmosferei.
Dacă funcționează, echipa consideră că acești nori ar putea răcori atmosfera suficient de mult, putând câștiga timp pentru a salva planeta de schimbările climatice.
Per total, este un plan ambițios. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă va funcționa. Soluția reală este probabil mai mult pe linia reducerii drastice a emisiilor de carbon generate de arderea combustibililor fosili.