Inteligența artificială prezice riscul de Alzheimer cu o precizie de 99%
A fost dezvoltat un sistem de inteligență artificială care poate identifica markerii timpurii ai bolii Alzheimer cu o precizie de peste 99%.
Prin evaluarea scanărilor cerebrale ale adulților în vârstă, algoritmul este capabil să aleagă modificările subtile care apar adesea înainte de diagnostic, permițând astfel medicilor să ofere tratament precoce persoanelor cu risc ridicat.
Alzheimer poate fi detectat din timp, cu inteligența artificială
În revista Diagnostics, autorii studiului explică modul în care AI recunoaște cu succes semnele de afectare cognitivă ușoară (MCI), considerată o etapă intermediară între declinul cognitiv așteptat asociat cu îmbătrânirea normală și boala Alzheimer. În timp ce MCI nu produce în mod obișnuit simptome vizibile, acesta este legat de modificările din anumite regiuni ale creierului care pot fi detectate pe scanările funcționale de imagistică prin rezonanță magnetică (fMRI).
Cu toate acestea, căutarea manuală a acestor modificări poate fi dificilă, iar medicii nu le identifică întotdeauna atunci când analizează scanările. Reutilizând o rețea neuronală existentă, numită ResNet18, cercetătorii au creat un model AI capabil să identifice MCI cu o mai mare fiabilitate.
„Procesarea modernă a semnalului permite delegarea procesării imaginii către mașinărie, care o poate finaliza suficient de rapid și de precis”, a explicat autorul studiului Rytis Maskeliūnas într-o declarație. „Desigur, nu îndrăznim să sugerăm că un profesionist medical ar trebui să se bazeze vreodată pe orice algoritm sută la sută”.
Pentru a-și crea algoritmul de AI, cercetătorii au instruit rețeaua neuronală cu 51.443 de scanări cerebrale de la 138 de persoane. Aceste imagini s-au împărțit în șase categorii distincte, variind de la creierul sănătos până la diferite grade de MCI și Alzheimer complet. Alte 27.310 imagini au fost apoi utilizate pentru validarea algoritmului, care a fost capabil să identifice MCI timpuriu cu o precizie de 99,99% și MCI târziu cu o precizie de 99,95%.
„Modelul propus a funcționat mai bine decât alte modele cunoscute în ceea ce privește acuratețea, sensibilitatea și specificitatea”, scriu autorii, adăugând că sistemul lor este „mai demn de încredere și mai precis” decât instrumentele de diagnostic existente pentru viitorul risc de Alzheimer.