06 sept. 2021 | 10:36

Centrala termică de apartament, aspectul pe care nu-l știu românii. În cât timp se amortizează investiția, de fapt

ACTUALITATE
Centrala termică de apartament, aspectul pe care nu-l știu românii. În cât timp se amortizează investiția, de fapt

Dacă vrei să achiziționezi o centrală termică sau să o schimbi pe cea veche, trebuie să știi ce cheltuieli te așteaptă. Pe lângă prețul de achiziție, mai sunt și alte costuri, la care, probabil nu te-ai gândit.

Cheltuielile cu montarea centralei și toate documentele necesare sunt costuri, care de multe ori ajung să dubleze valoarea de achiziție. Astfel că, atunci când alegi o centrală, trebuie să fi foarte conștient de toate cheltuielile aferente. Prețul de achiziție nu este singurul cost implicat.

Investiția într-o centrală termică trebuie gândită mai amplu, deoarece costurile aferente nu sunt deloc de neglijat. După ce ai achiziționat centrala, un specialist trebuie să o monteze. Următorul pas este obținerea avizelor și întocmirea documentației. Toate acestea implică costuri suplimentare.

De aceea, dacă te întrebi în cât timp amortizezi centrala, trebuie să ții cont de toate acestea. O centrală termică ieftină costă aproximativ 2.000-2.500 de lei. Dacă luăm în calcul doar de prețul de achiziție, ea poate fi amortizată în aproximativ 3-4 ani.

O reducere semnificativă a costurilor apare atunci când vine vorba despre facturile la apă și gaze. Facturile sunt mai mici dacă ai o centrală, deoarece, cheltuielile se rezumă la ceea ce consumi și nu mai plătești și pierderi.

Cât costă o centrală de apartament?

Pentru un apartament cu două sau trei camere, cu o suprafață de 100 mp, la o centrală nouă, ieftină, montajul costă 1400 de lei. Acesta include manopera și instalarea într-o rețea de radiatoare existentă. Ăsta este prețul, în cazul în care nu trebuie schimbată structura de rețea.

Dacă nu ai calorifere, trebuie să mai adaugi un cost de 150-200 lei pe fiecare cameră, dacă înlocuiești și coloana termică. Prețurile pot varia în funcție de taxa de deplasare a specialistului și  prețurile materialelor folosite.

Debranșarea de la rețeaua termică implică, și ea, cheltuieli suplimentare. Procesul presupune obținerea documentației necesare, solicitarea avizelor și acordul vecinilor. Astfel că, ai nevoie de un specialist, care cunoaște toate formalitățile și care se ocupă și de instalația de gaze. La fel trebuie să procedezi și în cazul în care dorești debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire.

Conform Companiei Municipale Termoenergetica București S.A., până la data de 22 iunie 2021, au fost depuse 870 cereri de debranșare de la rețeaua de termoficare. În perioada similară a anului 2020, au fost înregistrate un număr de 914 cereri.

Așadar, procesul de achiziție a unei centrale este foarte complicat. Achiziția efectivă a centralei este doar unu aspect pe care trebuie să îl iei în seamă.