Toți români care nu-și pot plăti facturile la gaz și curent trebuie să știe: tăierea utilităților, imposibilă. Ce consumatori sunt vizați
Românii trec printr-o perioadă foarte dificilă din cauza scumpirilor la utilități. La iarnă, situația va deveni și mai dezastruoasă. Din fericire, statul român a decis să intervină.
Pe perioada stării de alertă, care nu s-a terminat în România, a existat un act normativ prin care era interzisă debranșarea consumatorilor de la utilități, pe motiv de neplată. În urmă cu aproximativ o lună, acea ordonanță a fost abrogată, din cauza presiunilor primite de autorități din partea furnizorilor de energie electrică și gaze naturale. Acum, s-a revenit din nou asupra acelei decizii și, în cazul unei categorii de români, întreruperea furnizării utilităților rămâne o imposibilitate.
Cine sunt românii care scapă de debranșare, pe motiv de neplată
Deși pentru mulți români continuă să fie o himeră această formulare, autoritățile române au întins o nouă mână de ajutor ”consumatorilor vulnerabili”. Aceștia sunt singurii care nu vor putea fi debranșați. Decizia a fost luată în cadrul Comisiei Economice, Industrii și Servicii din cadrul Senatului și s-a manifestat printr-o modificare adusă ordonanței de urgență votată acum câteva săptămâni.
Amendamentul a fost propus de către președinta Comisiei, Silvia Dinică (USR), și votat în unanimitate de către senatorii membri (de la toate partidele) prezenți la ședința de dezbatere a proiectului legii de aprobare a OUG.
„Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor către toți consumatorii vulnerabili. În categoria consumatorilor vulnerabili se încadrează următoarele categorii de persoane: consumatorii vulnerabili din motive de venit, consumatorii vulnerabili din motive de sănătate și consumatorii vulnerabili izolați față de sursele de energie. În situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale pot efectua operațiunea până la încetarea stării de alertă dacă beneficiarii nu se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili”, este textul amendamentului, inclus în avizul pozitiv dat de Comisia Economică pe proiect.
Este important de reținut că, înainte de a-i intra în vigoare efectele, mai sunt necesare câteva formalități. Cu alte cuvinte, rămâne de văzut dacă documentul va fi menținut în forma draftului de act normativ ce va fi (eventual) aprobat prin raport de Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului, sesizată pe fond cu acest proiect, iar ulterior de plenul Senatului și de comisiile și plenul Camerei Deputaților, camera decizională.
În ceea ce privește definiția consumatorului vulnerabil din motive de venit pe teritoriul României, este vorba de familiile cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de cel mult 810/persoană. În cazul persoanelor singure, acestea trebuie să aibă un venit mediu net lunar de cel mult 1.445 lei.
Consumatorii vulnerabili din motive de sănătate sunt cei care fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau menținerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și/sau deplasarea acestora, ori necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice, în condițiile legislației de protecție a drepturilor persoanelor cu handicap. În fine, consumatorii vulnerabili izolați sunt cei cu locuințe în zone izolate sau în așezări informale.