Ce se întâmplă cu salariul minim în România: cine decide, de fapt
Salariul minim în România ridică mari probleme opiniei publice. Oamenii susțin că nu se poate trăi cu aproape 1.400 de lei pe lună, în timp ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, pare a-și dori să majoreze această sumă. Problema este că decizia nu îi aparține.
Salariul minim în România se ridică la suma de 1.386 de lei net. Practic, angajații români rămân cu acești bani „în mână”, după ce firma angajatoare plătește dările către stat.
Peste 1 milion de români sunt încadrați în muncă având acest salariu minim, ne arată datele oficiale de la Ministerul Muncii.
Din nefericire, suma este infimă, în raport cu nivelul costurilor de trai din țara noastră. De la începutul anului, facturile la gaze, electricitate s-au majorat considerabil, iar experții în energie susțin că scumpirile vor continua și în iarnă.
De asemenea, alimentele de bază, dar și combustibilii înregistrează scumpiri.
În acest context, mulți români susțin că nu se pot întreține de la o luna la alta din aproape 1.400 de lei net pe lună.
Cine decide dacă salariul minim va crește
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că, personal, și-ar dori ca această sumă să fie majorată, iar românii să primească mai mulți bani pe luna. Din păcate, însă, nu își poate asuma singură o astfel de decizie, în calitate de ministru. De ce? Pentru că ar forța angajatorii din țara noastră să mărească artificial salariile.
Acest lucru ar putea însemna ca unii patroni să concedieze din angajați, pentru a echilibra bugetul companiei supus unor cheltuieli pe care nu și le permite.
„Orice majorare a salariului minim trebuie susţinută şi de mediul economic, altfel ajungi la pierderi de locuri de muncă şi la concedieri şi totul se întoarce împotriva oamenilor”, a spus ministrul Muncii.
„În funcţie de aceşti indicatori, a fost aplicat şi un indice de corecţie şi am ajuns la creşterea salariului minim de la finalul 2019. La începutul anului trecut, în negocierile cu sindicatele şi patronatele, am încercat să menţinem aceiaşi indicatori, pentru a se păstra locurile de muncă. Acelaşi lucru vrem să îl facem şi anul acesta.
Mai mult, îmi doresc ca, dincolo de faptul că până la finalul anului să prezint un cadru legal astfel încât salariul minim să aibă o justificare pentru creşterea pe care o va avea, acelaşi cadru legal să rămână pe termen mai mult, pentru că mediul de afaceri are nevoie de o proiecţie nu doar pentru un an, ci pentru doi-trei, să ştie cum să dimensioneze locurile de muncă şi nivelul de salarizare”, a mai explicat Raluca Turcan.