27 aug. 2021 | 07:40

Vestea dimineții, dispar toți banii de pe card: cum ești furat, fără să-ți dai seama, conform experților

ACTUALITATE
Vestea dimineții, dispar toți banii de pe card: cum ești furat, fără să-ți dai seama, conform experților

În cazul în care erai foarte relaxat când vine vorba de tranzacțiile cu cardul de credit în orice restaurant, hotel sau bodegă, ar fi bine să te gândești de două ori, de acum înainte. Experții în securitate cibernetică de la Bitdefender au lansat un avertisment important pe marginea banilor de pe card.

FIN8 este numele unei noi grupări de criminalitate informatică descoperită de cei de la Bitdefender și reprezintă o problemă majoră pentru oamenii obișnuiți care fac plăți cu cardul. Hackerii au dezvoltat un mecanism intitulat Sardonic și se pare că fac o treabă foarte bună în a extrage datele de pe card prin intermediul banalelor POS-uri pe care le găsești în incredibil de multe locații. Nu contează dacă discutăm de domeniul bancar, e-commerce sau HoReCa.

Cum rămâi fără bani pe card, conform experților

„Apariţia noii ameninţări este încă o confirmare a faptului că gruparea FIN8 a revenit puternic în activitate cu un arsenal nou, după mai bine de un an şi jumătate de pauză. FIN8 este o grupare motivată mai ales financiar, cu istoric îndelungat, care lansează constant campanii de e-mail-uri înşelătoare menite să păcălească ţinte din industria ospitalităţii, cunoscute pentru cantităţile mari de date de carduri bancare pe care le procesează prin echipamentele de tip POS folosite pentru plată”, se arată în comunicatul Bitdefender.

Din câte se pare, gruparea FIN8 a reintrat în activitate în luna martie a acestui an, dar are un lung istoric. „Gruparea FIN8 e recunoscută internaţional pentru furtul de date de card la scară globală. Dezvoltarea unui astfel de program informatic avansat ce oferă atacatorilor acces de la distanţă la sisteme exploatând vulnerabilităţile acestora şi folosirea unor multiple tehnici de evitare a detecţiei de către soluţiile de securitate instalate pe dispozitivele ţintite arată că aceşti hackeri se dovedesc extrem de capabili să deruleze atacuri tot mai sofisticate. Ne aşteptăm ca noua armă, Sardonic, să fie îmbunătăţită constant şi să facă tot mai multe victime”, a afirmat Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender.

Ca o posibilă soluție, analiștii Bitdefender insistă asupra faptului că proprietarii de afacerii, mai ales din locații populare, în care se procesează foarte multe carduri, trebuie să fie foarte atenți la infrastructură. Ar fi bine să aibă oameni care monitorizează foarte clar sistemele din firmă și securitatea datelor de orice fel. „Câtă vreme noua versiune poate păcăli uşor mecanismele de prevenţie instalate pe sisteme, soluţiile de detecţie şi răspuns au devenit o armă complementară eficientă pentru combaterea acesteia”, se mai spune în comunicat. Tot ca un sfat, experții în securitate cibernetică sfătuiesc băncile, companiile din HoReCa și magazinele online să aibă o rețea complet diferită, izolată, pentru plățile online, decât cea pentru clienți și angajați.

„Folosiţi o soluţie de securitate performantă capabilă să depisteze ameninţări informatice şi să blocheze instalarea acestora pe dispozitive. Folosiţi calculatorul de serviciu doar în scop profesional şi nu accesaţi de pe acesta aplicaţii sau programe în interes personal”, se mai precizează în comunicat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele