26 aug. 2021 | 11:18

Toți românii cu mașini pe benzină și motorină, grav afectați. Prețurile de la pompă o pot lua razna

ACTUALITATE
Toți românii cu mașini pe benzină și motorină, grav afectați. Prețurile de la pompă o pot lua razna

Ziua de miercuri a fost marcată de o nouă creștere a prețului petrolului. Ce stă în spatele acestei creșteri?

Datele oferite de către guvernul american arată că pentru a treia zi consecutivă s-a observat o creștere de circa 1% a carburanților și astfel este atins cel mai înalt prag de valoare a „aurului negru” de la debutul pandemiei de Covid-19.

Cotaţia petrolului Brent a avansat cu 1,1%, la 71,86 dolari pe baril, în timp ce prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat la rândul său cu 0,7%, la 67,99 dolari pe baril.

În medie în ultimele patru săptămâni livrările totale de produse petroliere în SUA au crescut la aproape 21 de milioane de barili pe zi. Este atins cel mai ridicat nivel din martie 2020 atunci când guvernele au început să impună restricţii legate de pandemie, potrivit datelor publicate miercuri de către Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei a Statelor Unite.

Stocurile Statelor Unite în materie de petrol au scăzut în ultima săptămână cu 3 milioane de barili la aproximativ 432,6 milioane de barili fiind atins cel mai scăzut nivel din ianuarie 2020 și până acum. Asta în timp ce companiile de rafinare și-au mărit producţia la 92,4% din capacitate.

De la ce a pornit această creștere și cum este afectată România

O posibilă explicație pentru această creștere constantă a carburantului poate să aibă de a face cu platforma petrolieră mexicană care a ars duminica trecută. În urma incendiului, autoritățiile mexicane au anunțat pierderi de până la 400.000 de barili pe zi, dar în același timp aceștia au declarat că speră să reia producția până la finalul lunii august.

România este activă pe piața globală în ceea ce privește tranzacțiile cu petrol. În cazul în care această creștere va continua o să vedem o posibilă scumpire la pompă. Desigur, nimeni nu își dorește ca motorina sau benzina să devină și mai scumpe decât sunt deja.

În final, legătura dintre barilul de petrol și benzină sau motorină nu este una în timp real, dar alinierea este inevitabilă. Singurul lucru pe care îl putem spera este că până “va ajunge” petrolul mai scump la pompă, cererea va scădea suficient încât creșterea prețurilor să nu fie cea mai dureroasă pentru români.