Se schimbă salariul minim în România, din nou: ce se întâmplă cu impozitarea zero
Salariul minim pe economie reprezintă pilonul societății românești, având în vedere numărul foarte mare de români care trăiesc din această sumă. Oficialii au promis că se va umbla la impozitarea sa, dar se pare că mai durează.
În urmă cu câteva luni, s-a vehiculat posibilitatea eliminării impozitului pe salariul minim. Au existat și niște promisiuni în acest sens. Între timp, tinde să fie din ce în ce mai improbabil ca acest lucru să se întâmple prea curând, după cum a confirmat noul ministru al Finanțelor, numit în urmă cu câteva zile.
În opinia lui Dan Vîlceanu, neimpozitarea salariului minim, chiar și pentru anumite categorii de contribuabili, este o măsură greu de aplicat în acest moment. Probleme sau scuza pleacă de deficitul bugetar deloc neglijabil cu care se confruntă țara noastră la această oră.
De ce nu dispare impozitul la salariul minim pe economie
Deși respectivul scenariu a venit tot din Guvern, acum, același guvern neagă faptul că ar reprezenta o posibilitate reală. Ministrul finanțelor insistă asupra faptului că o categorie de contribuabili care nu plătește taxe crează o discrepanță în piață și alimentează o situație în care alții vor dori să beneficieze de același regim.
„E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica în acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor, dacă venim cu această măsură o să avem o mare problemă bugetară. (…) Mi-e greu să cred că odată ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect. Odată ce ai creat o categorie care nu plăteşte taxe, toate celelalte vor dori să fie în aceeaşi situaţie. Să vedem ce se va întâmpla, suntem cu ochii pe deficit, pe execuţia bugetară. În funcţia de ministru de finanţe sunt cel criticat în permanenţă, pentru că nu trebuie să fiu mână largă”, a explicat marţi Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.
Aceste afirmații vin după ce, la sfârşitul lunii iulie, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a arătat că neimpozitarea salariului minim ar putea fi o soluţie pentru păstrarea forţei de muncă în ţară, iar această măsură ar putea începe la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, care ar putea fi HoReCa.
Un alt scenariu ar fi ținut de raportarea salariului minim la valoarea coșului minim de cumpărături. Este improbabil, însă, să se întâmple și asta. „Există o discuţie privind raportarea salariului minim la coşul minim de consum. A fost şi în Parlament. Este o discuţie destul de complicată, complexă, pentru că preţurile se modifică constant şi evident şi valoarea coşului minim se modifică constant. Asta ar însemna o impredictibilitate în aplicarea acestei măsuri. Cred că salariul minim ar trebui să rămână ca şi acum stabilit prin acordul între patronat şi sindicate”, a subliniat şeful de la Finanţe.