17 aug. 2021 | 17:55

Ne afectează pe toți. Ce se întâmplă cu facturile la gaz și depozitele pentru iarnă. Acum s-a aflat

ACTUALITATE
Ne afectează pe toți. Ce se întâmplă cu facturile la gaz și depozitele pentru iarnă. Acum s-a aflat

În acest moment al anului, pare că nu suntem pregătiți pentru sezonul rece. Filiala Depogaz a Romgaz, care administrează cea mai mare parte a depozitelor de gaze din România, are, cel puțin deocamdată, depozite de gaz mult mai reduse decât în 2020.

Important de menționat este că nu mai există obligație de înmagazinare a unei cantități de gaze pentru sectorul rece.

Astfel, Filiala Depogaz a Romgaz, care administrează cea mai mare parte a depozitelor de gaze din România, are, cel puțin deocamdată, depozite de gaz mult mai reduse decât în 2020.

Acestea fiind spuse, după primele șase luni ale anului, în depozite este mult mai puțin gaz decât anul trecut. Practic, filiala Depogaz administrează depozite de înnmagazinare de circa 2,8 miliarde de metri cubi.

“Veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au înregistrat o scădere de 37,19%. În cadrul acestor venituri, ponderea cea mai mare revine serviciilor cu rezervarea de capacitate (74%), acestea având o influență semnificativă în evoluția negativă a cifrei de afaceri consolidate din activitatea de înmagazinare (-40,67% în perioada analizată față de SI 2020).

Analizate la nivelul filialei Depogaz, veniturile din înmagazinare au scăzut cu 15,8%; această diminuare se datorează rezervării unei capacități de înmagazinare mai mici în ciclul de înmagazinare 2021- 2022 față de ciclul anterior în medie cu aproximativ 21%”, au transmis reprezentanții companiei Romgaz.

“În Semestrul I 2021 clienții filialei Depogaz au extras din depozite 1.420,7 mil.mc (Semestrul I 2020: 923,9 mil.mc), însă au injectat doar 559 mil.mc (Semestrul I 2020: 571 mil.mc), rezultând o diminuare a gazelor în depozite de 861,7 mil.mc (Semestrul I 2020: 352,9 mil.mc)”, a mai spus compania.

Urmează scumpiri la facturile de gaz

De curând, românii se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor la facturile de gaz și energie electrică, iar trendul scumpirilor nu se va opri aici. Pe portalul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, vom putea găsi prețurile pentru contractele de pe piața de gaze pentru consumatorii casnici. Acestea se referă la consumatorii a căror contracte expiră acum. Se pare că prețurile valabile anul următor au suferit creșteri de peste 100%.

Potrivit specialiștilor, în iarnă, prețul facturilor la utilități s-ar putea dubla. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, exclude măriri de 50% a prețului la gaze naturale, în această iarnă.