Lecția de istorie dintr-o poză pe Twitter: de ce a creat un conflict între Rusia și Iran
Un conflict diplomatic a pornit între două țări, pe Twitter. Iată care a fost motivul disputei iscate pe rețeaua de socializare.
O fotografie cu ambasadorii Rusiei şi Regatului Unit în Iran, care aminteşte de conferinţa de la Teheran din anul 1943, a provocat joi o dispută diplomatică, fiind considerată de autorităţile iraniene drept un afront la adresa suveranităţii Iranului, relatează agenţia EFE, citată de Economica.net.
În imaginea publicată pe Twitter de ambasada Rusiei la Teheran apar ambasadorii rus, Levan Djagarian, şi britanic, Simon Shercliff, pe istorica scară a clădirii misiunii diplomatice ruse unde s-a desfăşurat în anul 1943 conferinţa liderilor aliaţi din tabăra anti-nazistă, Iosif Stalin, Winston Churchill şi Franklin D. Roosevelt.
O poză de pe Twitter a pornit un adevărat conflict diplomatic
Liderii de atunci sovietic, britanic şi american au fost imortalizaţi într-o fotografie pe aceeaşi scară unde acum s-au fotografiat ambasadorii rus şi britanic, scrie Agerpres, citat de aceeași sursă.
Iranul consideră acea conferinţă drept un atac la adresa suveranităţii sale, deși a fost o ţară oficial neutră în al Doilea Război Mondial și deşi s-a arătat favorabilă puterilor Axei şi a suferit o invazie anglo-sovietică în anul 1941.
Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a calificat fotografia publicată de ambasada rusă drept ”extrem de inoportună”.
”Trebuie să le amintesc tuturor că august 2021 nu este decembrie 1943. Poporul iranian a demonstrat că destinul său niciodată nu poate fi subiect al deciziilor luate în ambasade străine sau de puteri străine”, a atenţionat Zarif.
Şi preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, a condamnat ”comportamentul diplomatic lipsit de respect şi inadecvat al ambasadorilor Rusiei şi Regatului Unit”, cărora le-a cerut ”să se scuze imediat”. În caz contrar, va fi necesar ”un răspuns diplomatic decisiv” din partea Ministerului de Externe de la Teheran.