România, țara firmelor eșuate: insolvențele trădează impactul economic al pandemiei
În perioada pandemiei, care nu pare să se încheie prea curând, foarte mulți oameni au început să conștientizeze impactul economic al noul coronavirus. Acum, avem și niște cifre clare ale dezastrului provocat de Covid-19, dincolo de pierderile de vieți omenești.
La mijlocul acestei săptămâni, Coface România a făcut publică o analiză referitoare la impactul economic al pandemiei prin analizarea numărului de firme care au intrat în insolvență. Aceasta era menită să asocieze niște cifre clare modului în care au progresat multe dintre firmele de pe teritoriul României, în comparație cu cu aceeași perioadă a anului trecut.
Discutăm, practic, de primul semestru. Deși, în acea perioadă a anului trecut, și-au întrerupt activitatea multe firme, nu foarte multe s-au închis sau au intrat în insolvență, pentru că nu știa nimeni cât va dura pandemie, iar câteva luni de pierderi și-a asumat fiecare patron.
Dezastrul economic măsurat în firme românești aflate în insolvență
„În primele şase luni din 2021 s-au deschis 3.033 proceduri noi de insolvenţă, cu 23% peste nivelul înregistrat în acelaşi interval din anul precedent. Numărul insolvenţelor deschise în prima jumătate a acestui an a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19 şi se estimează să crească cu cel puţin 10% faţă de anul anterior. Numărul de angajaţi raportat de firmele insolvente în perioada analizată este de 11.294”, arată datele studiului prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă.
Dincolo de asta, pierderile financiare cauzate de firmele insolvente în primul semestru din 2021 ascund totuși o veste bună. Suma de aproape 2,1 miliarde de lei pierdută este de cinci ori sub nivelul corespondent din 2015 și cel mai scăzut din ultimul deceniu. Pe de altă parte, potrivit aceleiași analize, se observă o scădere graduală a numărului companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 milioane euro (medii şi mari), la doar 130, minimul ultimului deceniu. Cu alte cuvinte, micii întreprinzători sunt cei mai loviți de pandemie, cei care nu se îmbogățesc din afacerea de familie.
„Măsurile de subvenţionare şi salvare a companiilor au funcţionat pe parcursul anului 2020, dar acestea nu au rezolvat definitiv problemele afacerilor vulnerabile, ci au câştigat timp pentru acestea. Astfel, anul trecut a lăsat urmări importante asupra situaţiei financiare publicate de companiile active în România: investiţiile au scăzut, gradul de îndatorare a crescut, iar capitalul de lucru a rămas negativ şi vulnerabil.
Dacă avem în vedere şi creşterea interdependenţei afacerilor prin intensificarea creditului comercial şi extinderea termenelor de plată a facturilor către furnizori, riscul de insolvenţă al companiilor se amplifică în perioada următoare, aspect concretizat prin creşterea numărului firmelor care îşi întrerup activitatea cu 31% în primul semestru din acest an, iar a celor insolvenţe cu 23%”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface România.
În același spectru al efectelor economice ale pandemiei mai intră câteva cifre, pe lângă cele referitoare la insolvență. Numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în primul semestru din acest an a fost de 55.906, în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Tot în primele șase luni, firmele nou înregistrate au crescut la 79.734, din care SRL reprezintă 53.844, cu 58% mai mult decât acelaşi semestru din anul precedent, maximul ultimului deceniu.