Poluarea din România, la un nivel record: orașul cu valori șocante nu mai este București
Dacă până acum, locul fruntaș în ceea ce privește nivelul de poluare în Romănia a fost deținut ani la rând de București, iată că Oradea este cel care a ajuns să fie în top în ceea ce privește concentrația de ozon înregistrată în luna iunie.
Concentrația ridicată de dioxid de azot și ozon din aer își are sursa atât din trafic cât și din radiațiile solare. Ca urmare, tările mediteraneene, cu mult soare cum sunt Italia sau Spania, înregistrează concentrațiile cele mai mari, ai ales în zonele cu densitate mare.
Evident tările care înregistrează cele mai scăzute concentrații de ozon sunt cele în care temperatura este mai scăzuta cum este în Regatul Unit al Marii Britanii.
Oradea este cea care in luna iunie a înregistrat în rândul orașelor europene cu populație mai mare de 100.000 de locuitori o medie de 82,1 micrograme/mc.
Care sunt orașele cele mai poluate din țară?
În topul orașelor europene cu populație mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentrație de ozon raportată în luna iunie a avut-o Oradea cu locul 205 din 412 orașe analizate, urmată de Cluj Napoca cu poziția 268 , Arad cu poziția 272 și tulcea locul 288.
Specialiștii în calitatea aerului recomanda ca „Copiii şi persoanele care suferă de astm sunt expuse în mod inevitabil la niveluri ridicate de ozon. Acest lucru are ca rezultat tusea, iritarea ochilor, scăderea funcţiei pulmonare şi o susceptibilitate mai mare la infecţii. Inflamaţia indusă de O3 contribuie de asemenea la boli de inimă, diabet şi alte tulburări metabolice.
O modalitate simplă de măsurare a nivelului de ozon este utilizarea senzorilor de calitate a aerului. De exemplu, senzorii de calitate a aerului Airly măsoară concentraţia gazelor folosind senzorul Airly PM + NO2, O3, care ar trebui instalat în afara clădirii, la o înălţime de 1,5 metri până la maximum opt metri şi alimentat permanent cu energie electrică. Pentru a combate excesul de ozon în apropierea suprafeţei pământului, ne putem apăra fie pasiv, evitând zonele foarte însorite şi petrecând timp în zonele verzi, fie luând o serie de acţiuni pentru a limita producţia precursorilor săi.
Cât timp nu putem controla cantitatea de soare, impactul asupra emisiilor de NO2 din sectoarele energiei şi transporturilor rămâne semnificativ, una dintre soluţii fiind să renunţăm la călătoriile cu maşini diesel şi optând pentru o bicicletă sau cel puţin transport public, cum ar fi un autobuz sau un tramvai”.