06 aug. 2021 | 08:00

România, săraca țară bogată: nu avem bani, dar cheltuim în neștire. Ce se întâmplă în magazine

ACTUALITATE
România, săraca țară bogată: nu avem bani, dar cheltuim în neștire. Ce se întâmplă în magazine

O nouă analiză Eurostat atrage atenția asupra unui trend incredibil din România și alte țări din estul Europei. Este fascinant cum oameni din ce în ce mai săraci ajung să cumpere din ce în ce mai multe lucruri, servicii și produse.

Centrul European de Statistică, Eurostat, a publicat o analiză referitoare la mai multe dintre obiceiurile de a cheltui ale oamenilor din mai multe țări europene. Dacă ne referim doar la luna iunie, cu aproximativ 5,3% a crescut volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Dacă ne referim la benzină și motorină, așa îți dai seama că oamenii au călătorit semnificativ mai mult. În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 11,5% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, cele de produse non-alimentare au urcat cu 7,1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un avans de 1,7%, conform Agerpres.

Cât cheltuie românii, față de restul Europei

În rândul statelor membre UE de unde au putut fi extrase datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, s-a înregistrat în Bulgaria (22,7%), Lituania (15,3%), Slovenia (12,8%), Estonia (12,2%) şi România (12,1%), singura scădere fiind în Luxemburg (minus 3,2%). Cu alte cuvinte, țările din Europa de Est, printre care și a noastră, au așteptat cu nerăbdare să-și cheltuie toate economiile făcute în pandemie, dacă au existat. Dacă nu, cardurile de credit să trăiască.

Ca să înțelegi mai bine cât de mare este discrepanța dintre situația din România și cea din restul blocului comunitar, ai în vedere media din piață. În Uniunea Europeană, vânzările de combustibili auto au crescut cu 3,6% iunie, comparativ cu luna precedentă, cele de produse non-alimentare au urcat cu 2,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,1%.

Doar în România au bubuit pe toate planurile cu valorile formate din două cifre. În rest, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Irlanda (9,4%), Germania şi Letonia (ambele cu 4,2%) şi Lituania (2%), iar cel mai semnificativ declin în Malta (minus 3%), Austria (minus 2,7%) şi Croaţia (minus 2,6%).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele