Uzină de Bitcoin, ascunsă în România: ce ”combinație” au făcut cu factura la curent
România nu putea lipsi de pe harta apetitului pentru minat criptomonede. Metodele din România, însă, sunt mai mult decât inedite.
Minarea de criptomonede, deși e un proces energofag, e la modă în multe colțuri ale lumii, iar România nu face excepție. Minerii au nevoie, însă, de echipamente performante și, cum spuneam, de resurse de energie. O astfel de operațiune s-a pus la cale la Buzău.
E vorba de o firmă ce deține o spălătorie auto într-o hală închiriată de la producătorul de geamuri insolvent Gerom SA din Buzău, care a reușit să atragă fonduri europene nerambursabile de aproape 200.000 euro prin Programul Operațional Regional (POR).
De acești bani, ar fi cumpărat echipamente IT de procesare de date pe care le-ar fi dat în folosință pentru operațiuni de minare de criptomonede în hala din incinta istoricei fabrici buzoiene, după cum scrie Profit.ro, care prezintă întreaga poveste.
Uzină de Bitcoin, ascunsă în România
Povestea e una cel puțin întortocheată și arată cum firma ce deține spălătoria auto ar fi, de fapt, una paravan pentru ”căpușarea” companiei buzoine care produce sticlă.
Instalațiile de alimentare ale Gerom au fost folosite la maximum și au fost cesionate către Jet Wash MBG SRL, firma înregistrată drept spălătorie auto, încă din 2016. Se întâmpla, după cum scriu cei de la Profit, chiar cu un an înainte de intrarea în insolvență a companiei producătoare de sticlă.
S-a ajuns ulterior la procese și, în instanță, ambele părți și-au susținut punctul de vedere. Una dintre informațiile care au ieșit la iveală în cadrul acestor prezentări în instanțe a fost chiar minarea de Bitcoin din interiorul halei. Practic, spălătoria auto a închiriat hala și a preluat liniile electrice de alimentare cu curent ale fabricii de geamuri în scopul minării de Bitcoin.
„(…) practic au închiriat spațiile de la SC Gerom SA și au vândut puterea electrică la un preț derizoriu și fac hosting pentru echipamente de minat criptomonedă, adică subînchiriază spațiu și putere electrică către subcontractori la prețuri de la 6 euro și până la 14 euro pe echipament (un echipament de minare are 50×50 de cm aproximativ, astfel că într-un metru pătrat intră cel puțin 24 de echipamente), conducând astfel profitul pe care ar fi trebuit să îl realizeze SC Gerom SA prin folosința bunurilor sale către societatea căpușă SC Jet Wash MBG SRL”, se susține într-unul din documentele multiplelor procese dintre Gerom și Jet Wash MBG SRL.