Salariul minim din România, schimbat, din nou: ce se va întâmpla cu impozitul, ce angajați sunt vizați
Salariul minim din România este cel mai important barometru financiar din țara noastră, având în vedere numărul record al celor care trăiesc din el. Din acest motiv, modificările aduse sau propuse trebuie tratate cu seriozitate maximă.
Încercând să ofere o mână de ajutor industriei HoReCa, unde un număr record de angajați sunt plătiți cu salariul minim, ministrul Economiei a venit cu un scenariu foarte interesant în acest weekend. Deși s-ar putea să fie extins și către alte domenii, important este că se va începe cu persoanele care activează în hoteluri, restaurante sau industria cateringului.
Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie din România
Claudiu Năsui își dorește să fie aplicat un impozit zero pentru salariul minim începând cu 2022. În opinia sa, industria HoReCa reprezintă ”un candidat foarte bun” pentru a testa o astfel de măsură. În teorie, în prima fază, s-a cochetat cu introducerea impozitului zero pe salariul minim pentru angajații din agricultură. S-a regândit însă scenariul, având în vedere lovitura cât se poate de serioasă aplicată industriei HoReCa. Aceasta din urmă a înregistrat cele mai mari pierderi în pandemie.
”Noi am împins inițial pentru agricultură, când am fost la discuțiile din ianuarie de la Vila Lac (locul ședințelor coaliției de guvernare – n.r.), dar acum, având în vedere toate caracteristicile sectorului HoReCa (…), un sector care a suferit enorm de mult în pandemie, cel mai afectat sector de pandemie, este un sector foarte bun în care putem face asta”, a declarat Claudiu Năsui într-o intervenție la Prima TV. Acesta a subliniat că măsura va fi decisă în coaliție.
Ministrul Economiei speră că prin această măsură introdusă în HoReCa se va reuși descurajarea muncii la negru sau la gri și se vor încuraja creșterile salariale. ”Impactul bugetar pentru această măsură în HoReCa, dacă ar fi s-o facem în HoReCa, este poate chiar mai mic decât ajutorul de stat pentru HoReCa, pe care-l dăm anul acesta”, a mai adăugat ministrul. Cu alte cuvinte, s-ar face un lucru bun, cu mai puțin bani decât sunt oricum investiți în acest domeniu de activitate.
Pentru context, măsura de eliminare a impozitului pe salariul minim este inclusă în programul de guvernare, votat în Parlament, dar mai trebuie stabilit doar sectorul în care se va aplica această măsură.