30 iul. 2021 | 19:15

Instituția care poate verifica ”la sânge” înțelegerile de tip cartel: ce puteri va primi Consiliul Concurenței

ACTUALITATE
Instituția care poate verifica ”la sânge” înțelegerile de tip cartel: ce puteri va primi Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a primit puteri sporite pentru a-și finaliza cu succes investigațiile referitoare la înțelegeri de tip cartel.

Consiliul Concurenței poate obține aprobarea judecătorilor pentru a cerceta toate informațiile stocate în mediul digital ale companiilor verificate. Înseamnă, între altele, că instituția poate verifica tot ce există în telefoanele, tabletele şi laptopurile personale ale reprezentanţilor companiilor.

Totul se face cu mandat judecătoresc și doar în cadrul unei investigaţii deschise oficial, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu pentru Agerpres.

Consiliul Concurenței, puteri sporite

Președintele instituției susține că acest lucru va fi posibil de la sfârşitul anului, după ce în legislaţia naţională va fi preluată o directivă europeană care permite inspectorilor de concurenţă din toate statele membre să analizeze informaţii stocate în cloud şi în aparatele personale ale celor investigaţi.

”Trebuie să avem o bază legală, cu mandat judecătoresc să putem să-i spunem directorului X că trebuie să ne predea şi telefonul lui, chiar dacă are şi convorbiri personale, şi schimburi de date personale, ne vom uita la cele legate de subiectul investigaţiei, nu ne uităm la alte lucruri, dar trebuie să avem acces la acest instrument. Unele companii spun că ţin în computer o lună-două informaţiile, apoi totul e în cloud, iar serverul e în Elveţia, spre exemplu. Unde o fi serverul, eu trebuie să pot cumva să ajung să am acces şi la e-mailurile stocate pe servere din alte părţi. Deci genul acesta de lucruri trebuie să le prevedem mai clar în legislaţie”,  a spus Chirițoiu.

Bogdan Chiriţoiu s-a referit, în interviu, şi la preţul mare al energiei din această perioadă, care este cauzat în principal de scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Acest lucru nu înseamnă că furnizorii fac ceva ilegal, spune el. De altfel, Consiliul Concurenţei nu are indicii că preţul carburanţilor ar fi unul incorect.

La energie electrică, preţurile nu diferă foarte mult de la un furnizor de altul, însă la gaze – da şi este surprinzător faptul că nu sunt mai mulţi consumatori dispuşi să-şi schimbe contractul, o soluţie în acest sens fiind simplificarea procedurii, consideră Chiriţoiu.

De asemenea, Consiliul a primit sesizări din Parlament că distribuitorii de gaze nu respectă legea prin care trebuie să racordeze gratis noii consumatori şi investighează acest aspect.