29 iul. 2021 | 10:35

Toți șoferii trebuie să știe: se schimbă codul penal. Ce pățești dacă ești băut, dar fără permis

ACTUALITATE
Toți șoferii trebuie să știe: se schimbă codul penal. Ce pățești dacă ești băut, dar fără permis

Se schimbă codul penal și toți șoferii trebuie să știe noile modificări. Acestea au fost initiate de Ministerul Justiției.

Mai multe modificări ale legislației penale au fost inițiate marți de Ministerul Justiției sub forma unui proiect de lege, notează Avocatnet.ro. Acestea vin ca urmare a mai multor decizii de neconstituționalitate din ultimii ani și fac referire, printre altele, la abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conducerea fără permis, reducerea pedepselor sau vizitele intime.

Iată cele mai importante prevederi ale documentului, împărțite în funcție de actele normative care vor fi modificate.

Codul penal se schimbă – cele mai importante modificări

O modificare adusă codului penal este întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. O să se prevadă că „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

O altă prevedere este abuzul în serviciu. Definiția infracțiunii va fi detaliată astfel încât să facă referire la neîndeplinirea unui act prevăzut de o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență, în condițiile în care acum se face referire doar la ideea de neîndeplinire a unui act. Neglijența în serviciu este și ea menționată, cu aceleași amendamente.

Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat – în acest caz, proiectul de lege va include la aceste infracțiuni punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals. De asemenea, conducerea unui vehicul fără permis de conducere – autoritățile vor include tractoarele agricole și forestiere la infracțiunile legate de conducerea fără permis, conducerea cu permis necorespunzător, conducerea cu permis retras/anulat/suspendat.

Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație. Aici avem o nouă infracțiune care va fi introdusă în codul penal. Mai exact, cei care consumă alcool sau alte substanțe psihoactive, după un accident de circulație cu victime, înainte de recoltarea probelor biologice vor risca închisoare de la unu la cinci ani sau amendă. Excepție vor face situațiile în care substanțele psihoactive sunt administrate de un medic, dacă șoferul este rănit.

Întregul document, cu modificările aduse acestuia, poate fi consultat aici. Proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament, pentru a intra în vigoare.