26 iul. 2021 | 06:00

Și corect, și cu poprire pe conturi, doar în România: scuza ANAF pentru un număr record de români

ACTUALITATE
Și corect, și cu poprire pe conturi, doar în România: scuza ANAF pentru un număr record de români

ANAF este una dintre cele mai complexe și agresive instituții din România, iar instrumentul său principal de a face viața românilor mai dificilă este poprirea pe conturi. Din păcate, nu de puține ori, o face prost sau din greșeală.

Declarația unică a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani de către ANAF pentru a face viața mai ușoară pentru contribuabilii care au diferite venituri diferite de salariu, de la încasări din chirii până la drepturi de autor.

Din păcate, după ce au depus respectivele, nu mic este numărul celor care s-au trezit cu popriri pe conturi. Problema a plecat de la niște bonificații aplicate în respectivele declarații, în timp ce sistemul informat al ANAF, evaluat probabil la sute de milioane de euro, nu a știu să ia în considerare acele bonificații și le-a perceput ca pe niște tentative de fraudă.

Cum s-au trezit românii cu popriri pe conturi, din greșeala ANAF

În teorie, inspectorii ar fi fost obligați să verifice Declarațiile unice și sumele pe care acestea le conțineau. Spre ghinionul cetățenilor însă, computerele ANAF au început să instituie în mod automat porpririle. În urma discuțiilor dintre membrii Camerei Consultanților Fiscali (CCF) s-a constatat faptul că situația aceasta apare la nivelul întregii țări.

„Am pregătit și depus pentru client declarațiile unice aferente anilor 2017 și 2018, cu termene de depunere pe 15 iulie 2018 și respectiv pe 31 iulie 2019. Pe 19 iulie 2021 i-au fost postate în SPV somațiile și titlurile executorii și pe 21 iulie 2021 i-au fost instituite popriri pe conturi”, povestește Romulus Badea, vicepreședintele Camerei Consultanților Fiscali, potrivit hotnews.ro.

Badea a ținut să atragă atenția asupra faptului că, pentru anii 2017 și 2018, s-au acordat bonificații de 5% pentru depunerea online a declarației unice și 5% pentru plata la timp a contribuțiilor sociale.

Totul se petrece automat, fără niciun fel de intervenție umană, deși legea spune altceva. ”În practică, însă, aceste verificări nu au fost efectuate. Sistemul informatic a calculat automat diferențe de impozit, apoi majorări și penalități date de întârziere la plată, a emis somații și titluri executorii și apoi popriri pe conturi”, a explicat el.

ANAF îți pune poprire pe toate conturile

Problema este că majoritatea persoanelor fizice nu sunt obișnuite cu această practică. Mai mult decât atât, nimeni nu este obișnuit cu popriri pe toate conturile, cum s-a întâmplat acum. „Deși există un ordin ANAF care precizează că popririle se pun pe un singur cont, dacă acesta are suficiente lichidități ca să acopere suma în cauză, se pare că el se aplică doar pentru persoane juridice, iar în cazul persoanelor fizice se pune în continuare poprire pe toate conturile existente”, spune el.

ANAF a promis că nu va mai întâmpla, după un alt viitor upgrade cât se poate de costisitor. De data aceasta, este vorba de un contract cu UiPath pentru digitalizare. Până atunci, românii obișnuiți pot rămâne în orice moment fără acces la proprii bani.

„În loc să fie premiați, iată că primesc o pedeapsă. Este oare acesta mesajul pe care ANAF dorește să îl transmită mediului de afaceri și contribuabililor? Repet: încrederea populației, a contribuabililor, în această instituție a statului este un element fundamental pentru buna sa funcționare”, concluzionează Romulus Badea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele