16 iul. 2021 | 14:35

Ce se întâmplă cu TVA-ul, e pentru binele românilor: autoritățile române, sub presiunea Comisiei Europene

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu TVA-ul, e pentru binele românilor: autoritățile române, sub presiunea Comisiei Europene

România este în vizorul Comisiei Europene. Iată ce le-au impus cei de la Bruxelles autorităților române, cu privire la TVA.

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, pentru că nu a permis accesul la ghişeul unic al Uniunii anumitor categorii de întreprinderi care, în mod normal, sunt eligibile în temeiul Directivei TVA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Economica.net.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, scrie Agerpres.

Ghişeul unic al Uniunii este portalul electronic pe care vânzătorii online îl vor utiliza pentru a-şi simplifica şi respecta obligaţiile în materie de TVA aferente vânzărilor lor către consumatori de pe teritoriul UE, începând cu 1 iulie 2021. Acest lucru le permite să se înregistreze în scopuri de TVA într-un singur stat membru şi să declare şi să plătească TVA datorată în alte state membre.

Potrivit Executivului comunitar, legislaţia românească privind ghişeul unic al Uniunii exclude întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din România care vând servicii de telecomunicaţii, servicii de radiodifuziune şi televiziune sau servicii electronice consumatorilor din alte state membre.

De asemenea, înregistrarea în ghişeul unic al Uniunii este permisă numai societăţilor deja înregistrate în scopuri de TVA în România, în scopul operaţiunilor deductibile interne şi anumitor operaţiuni intracomunitare şi nu celor înregistrate în alte scopuri.

Termenul dat de Comisia Europeană către România este de două luni, pentru a soluţiona deficienţele semnalate în scrisoarea de punere în întârziere. În cazul în care România nu ia măsuri adecvate în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Se schimbă regulile pentru comerțul online. Ce trebuie să știi despre TVA, de la 1 iulie

Comisia Europeană a introdus noi reglementări privind TVA (taxa pe valoarea adăugată), începând de la 1 iulie. Noile reguli te vizează și pe tine, dacă obișnuiești să faci shopping online, atât de la comercianții din Uniunea Europeană, cât și de la cei din afara blocului comunitar.

Prin schimbările legislative, Comisia Europeană își propune să simplifice obligațiile de TVA pentru companiile care efectuează vânzări transfrontaliere de bunuri sau servicii (în principal online) către consumatorii finali. De asemenea, Comisia vrea să se asigure că TVA pentru astfel de livrări este plătită corect statului membru în care are loc livrarea, în conformitate cu principiul impozitării din acea țară.