Guvernele ”Big Brother”: cum au fost spionați activiștii și jurnaliștii cu ajutorul acestui program software
În era tehnologiei, inclusiv Guvernele se folosesc de noile sisteme inteligente pentru a-și controla cetățenii.
Un program software, dezvoltat de un grup din Israel, a stârnit controverse majore. S-a descoperit că acesta poate fi folosit de Guverne pentru a spiona activiști și jurnaliști. E, practic, un instrument inteligent cu ajutorul căruia autoritățile știu tot ce mișcă și, mai mult decât atât, pot controla ce se întâmplă.
Experții susțin că programul activa camera sau microfonul celor vizați și chiar putea trimite mesaje în numele lor.
Programul software care transformă Guvernele în Big Brother
Experții citați de AFP susțin că mai multe guverne au folosit instrumente de spionaj computerizat dezvoltate de un grup israelian pentru a viza politicieni, dizidenți, jurnaliști, universitari și activiști pentru drepturile omulu. Aceste „arme cibernetice” puternice au vizat peste 100 de oameni din întreaga lume, potrivit unui expert în securitate de la Microsoft și Citizen Lab.
Giganții din zona tech au luat imediat măsuri.
Microsoft susține că și-a modificat sistemul de operare Windows pentru a repara defectele exploatate de grupul israelian. Potrivit Citizen Lab, este o companie care vinde exclusiv spyware către guverne care pot infecta smartphone-uri, computere și servicii de cloud computing.
Numele său oficial este în prezent Saito Tech Ltd, dar este cunoscut mai ales sub numele de Candiru. Cercetătorii Citizen Lab au găsit dovezi că software-ul spion a reușit să extragă informații din mai multe aplicații utilizate de victime, inclusiv Gmail, Skype, Telegram și Facebook.
Inteligență la alt nivel
Software-ul poate afla imediat ce au căutat cei vizați pe Internet, precum și parolele lor. Mai mult, le poate activa camera și microfonul dispozitivelor lor. Microsoft subliniază, la rândul său, că programul a fost folosit la identificarea victimelor din teritoriile palestiniene, Israel, Liban, Yemen, Spania, Regatul Unit, Turcia, Armenia și Singapore.
Potrivit companiei de calculatoare, care a numit programul spion „DevilsTongue”, a putut să se infiltreze pe site-uri populare precum Facebook, Twitter, Gmail și Yahoo pentru a colecta informații, a citi mesajele victimelor și a prelua fotografii.
Software-ul a fost, de asemenea, capabil să trimită mesaje în numele victimelor vizate. Reacția Microsoft te face să admiți, pe bună dreptate, că programul software era unul extrem de periculos. Și nu e clar dacă acest pericol a trecut.
„Am împărtășit aceste protecții cu comunitatea de securitate, astfel încât să putem aborda și atenua în mod colectiv această amenințare”, spune Microsoft.