17 iul. 2021 | 09:14

Avertismentul îngrijorător al OMS: hackingul genetic ar trebui să fie ilegal

ACTUALITATE
Avertismentul îngrijorător al OMS: hackingul genetic ar trebui să fie ilegal

După ce infamul om de știință He Jiankui a piratat genetic câțiva embrioni umani și le-a permis să se nască precum bebelușii normali, comunitatea de cercetare genetică a început să se lupte pentru noi reguli în acest domeniu. Iată ce arată OMS despre hackingul genetic.

Acum, unele dintre aceste reguli încep să prindă contur, relatează The Wall Street Journal. Un grup special de consultanță al Organizației Mondiale a Sănătății a emis recent două noi rapoarte, care emit recomandări și orientări etice pentru comunitatea internațională de cercetare, în ceea ce privește întrebările etice spinoase despre genetică.

„Vrem ca oamenii să se uite la ceea ce se întâmplă acum și la ce trebuie să facem pentru a modela modul în care se vor desfășura cercetările”, a declarant, pentru WSJ, eticistul și membrul comitetului de editare genică al Universității Dalhousie, Françoise Baylis.

Hackingul genetic are nevoie de reglementări clare

Pe lângă editarea genelor menită să sporească performanța umană, rapoartele au îndemnat și împotriva modificărilor liniei germinale sau a oricărei modificări genetice pe care un pacient le-ar transmite viitorilor lor copii. În schimb, eticienii sunt, în general, de accord, iar comitetul a recomandat că cel mai bine este ca oamenii de știință să se concentreze asupra modificărilor destinate tratării bolilor.

Raportul a urmărit, de asemenea, ca cercetătorii să se asigure că terapiile genetice vor fi distribuite în mod echitabil în întreaga lume. Prea frecvent, au spus autorii lucrării, studiile clinice vor fi efectuate în țările mai sărace, în timp ce terapiile rezultate ajung în țările mai bogate.

Din păcate, rapoartele OMS se confruntă cu probleme similare, cu alte tratate internaționale: nu este clar cine, exact, le va pune în aplicare, dincolo de aderarea voluntară.

„Este încă o întrebare foarte deschisă în mintea mea despre cine este responsabil pentru acest lucru”, a declarat pentru WSJ Jeffrey Kahn, bioetician al Universității Johns Hopkins, care a lucrat la un raport similar anul trecut, „și cine va acționa în acest sens”.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele