15 iul. 2021 | 10:30

Ce trebuie să știi dacă lucrezi în străinătate: care îți sunt drepturile, cum previi abuzul

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi dacă lucrezi în străinătate: care îți sunt drepturile, cum previi abuzul

Foarte mulți dintre românii care ajung să lucreze în străinătate se confruntă cu o situație foarte dificilă. Sunt abuzați, plătiți prost, de multe ori fără asigurare medicale și, cel mai important, nu-și cunosc drepturile. Ministerul Muncii vrea să rezolve această situație.

Măsurile de prevenire a unor situaţii neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piaţa muncii din statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt esenţiale. Ele fac parte din Planul de acţiuni pentru informarea şi protecţia cetăţenilor care migrează în scop lucrativ, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), conform Agerpres.

„Ţinând cont de experienţa anilor trecuţi, când mulţi cetăţeni români au plecat pe filiere informale să lucreze sezonier în ţări din spaţiul UE, fără a se asigura că vor avea contract de muncă sau că le vor fi asigurate condiţii decente de trai, şi s-au trezit în situaţii de abuz, fără a şti pe cine să contacteze şi fără a şti care le sunt drepturile, având în vedere şi condiţiile speciale create de apariţia pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea condiţiilor de intrare în ţările pe care lucrătorii sezonieri le tranzitează sau în care lucrează, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a demarat în luna martie campania ‘Eşti lucrător în străinătate?

Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile’ şi a elaborat un Plan de acţiuni pentru informarea şi protecţia cetăţenilor care migrează în scop lucrativ. Scopul campaniei este de prevenire a muncii fără forme legale şi a exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri, prin creşterea nivelului de informare înainte de a pleca la muncă în străinătate. MMPS apreciază că sunt esenţiale măsurile de prevenire a unor situaţii neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piaţa muncii din statele membre”, notează ministerul de resort.

Este foarte important să-ți cunoști drepturile și să lucrezi legal, pentru a putea să apelezi la autoritățile avizate în cazul oricăror probleme sau forme de abuz. Efortul de informare este amplificat în contextul pandemiei de Covid-19. Ministerul speră să încurajeze asumarea informaţiilor de bază către lucrătorii sezonieri, cum ar fi condiţiile de intrare în ţara de destinaţie şi condiţiile de muncă, mai ales cele specifice desfăşurării activităţii în condiţii Covid-19. În plus, trebuie să știi instituţiile care pot sprijini lucrătorii când aceștia întâmpină probleme pe teritoriul altei ţări.

Toate informațiile de care ai nevoie dacă vrei să pleci la muncă în străinătate le găsești pe site-ul MMPS.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele