Explozie de prețuri la energia electrică
Preţul energiei electrice a înregistrat o creștere explozivă pe Bursă, arată cele mai recente date financiare disponibile pe piață.
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a înregistrat o creștere cu 158% în luna iunie 2021, comparativ cu aceeași lună din 2020.
Vorbim despre o medie de 378 lei pe MWh, potrivit celor mai recente date disponibile pe piața energiei electrice.
Prin comparație, în aceeași luna a anului trecut s-a înregistrat o medie de 146 lei pe MWh.
Valoarea totală a tranzacțiilor a înregistrat, de asemenea, o creștere. În iunie 2021 avem o valoare totală de 821 milioane de lei. Prin comparație, în iunie 2020, valoarea totală a tranzacțiilor era de 298 milioane de lei. Se consemnează astfel o creștere a valorii totale a tranzacțiilor, de la un an la altul, cu 175%.
Totodată, și volumul tranzacţiilor a crescut. În iunie 2021, s-a înregistrat un volum total al tranzacțiilor de până la 2.176.473 de MWh, ceea ce corespunde unei creșteri, față de iunie 2020, cu 9%.
A crescut și cota de piață. Aici se înregistrează o creștere cu 0,79%, până la 50,76%.
Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 366 de participanţi, dintre care activi au fost 273.
Ce este Piaţa pentru Ziua Următoare și cum funcționează
Piaţa pentru Ziua Următoare creează un cadru centralizat pentru vânzarea şi cumpărarea energiei electrice de către participanţii la piaţa angro de energie electrică din România, necesar pentru:
-facilitarea formării unei pieţe angro de energie electrică în condiţii de concurenţă, transparenţă şi nediscriminare;
-reducerea preţurilor de tranzacţionare a energiei electrice;
– stabilirea preţurilor de referinţă pentru alte tranzacţii din piaţa angro.
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.
Piaţa pentru Ziua Următoare pune la dispoziţia Participanţilor un instrument funcţional pentru a realiza orar, pentru ziua de livrare, echilibrul între portofoliul de contracte bilaterale, prognoza de consum şi disponibilitatea tehnică a unităţilor de producere. Surplusul sau deficitul de energie electrică activă se poate echilibra prin vânzarea sau cumpărarea acesteia pe PZU.
Participarea la această piaţă este voluntară şi este permisă participanților în înțelesul art.2 din Regulamentul (UE) 943/2019 care se înscriu la această piață și respectă Convenția de participare aferentă acestei modalități de tranzacționare, precum și reglementările aplicabile. Una din condiţiile obligatorii pe care solicitantul trebuie să o îndeplinească pentru înregistrarea la PZU este să facă dovada că a încheiat cu OTS Convenţia de asumare a responsabilităţii echilibrării sau că a transferat responsabilitatea echilibrării către altă Parte Responsabilă cu Echilibrarea.