09 iul. 2021 | 10:05

WhatsApp, fără riscuri: ce să eviți ca să nu-ți pierzi contul, datele personale

ACTUALITATE
WhatsApp, fără riscuri: ce să eviți ca să nu-ți pierzi contul, datele personale

WhatsApp este o platformă de chat destul de sigură însă, asta nu înseamnă că nu ești supus anumitor riscuri. Uneori, erorile umane pot determina ca un hacker să poată prelua controlul contului și, implicit al telefonului tău.

Oamenii comit două greșeli majore atunci când vine vorba despre contul lor de WhatsApp. Una dintre ele este că utilizatorii, mai descarcă aplicația de la terțe părți, care pretin că sunt îmbunătățite cu funcții suplimentare. WhatsApp are o poziție puternică împotriva acestor aplicații modificate și riști prin a avea contul șters.

Unele dintre aplicațiile terță parte sunt concepute pur pentru a îți fura contul WhatsApp. La începutul acestui an, un mesaj despre o aplicație „WhatsApp Pink” a fost evidențiat ca o înșelătorie de către un cercetător de securitate din India care a spus că, de fapt, conține programe malware care ar putea permite unui hacker să preia controlul telefonului tău.

WhatsApp a avertizat că va interzice utilizatorilor o nouă versiune neoficială a aplicației sale de chat care a devenit virală pe social media. „GB WhatsApp”, o aplicație Android terță parte, împărtășește multe dintre caracteristicile omonimului său, dar cu o serie de caracteristici suplimentare.

Oferă posibilitatea de a răspunde automat, de a trimite mai multe fotografii și de a ascunde mesajele citite pe lângă alte beneficii care nu sunt disponibile în aplicația „reală”. Construită de un dezvoltator anonim, clona nu este disponibilă în Google Play Store Android și trebuie în schimb descărcată printr-o pagină web.

Într-o actualizare recentă a site-ului său, WhatsApp a subliniat că aceste copii ale aplicației sunt interzise. Cei care le utilizează pot avea de-a face cu o interdicție permanentă, cu excepția cazului în care trec la versiunea oficială a aplicației.

Unul dintre cele mai mari riscuri ale aplicației WhatsApp

Ceea ce nu trebuie să faci niciodată este să nu dai codul din șase cifre nimănui. Deși pare o înșelătorie obișnuită, un hacker poate avea acest cod de verificare. El poate pretinde că este un prieten care ți-a trimis din greșeală codul, atunci când este de fapt codul care îi va da acces la telefonul tău.

Codul WhatsApp îți este trimis atunci când încerci să faci modificări în contul tău. Acest cod nu ar trebui să îl dai nimănui, pentru că ar putea însemna ca riști să nu mai ai acces la contul tău. În cazul în care un infractor cibernetic poate obține acest cod, va încerca să îți înșele prietenii sau să vă citească mesajele.

În cazul în care primești un mesaj suspect de la un prieten, încearcă să îl suni pentru a vedea dacă el a trimis mesajul respectiv sau a fost vorba despre altcineva. De asemenea, se recomandă activarea verificării în doi pași, astfel că WhatsApp va fi protejat și cu ajutorul unui cod PIN.