Cum arunci banii pe investiții la stat: de ce ”ieși pe minus” cu Fidelis și Tezaur
Statul român îți pune la dispoziție mai multe programe de economisire a banilor, cu o dobândă aparent rezonabilă. Din păcate, toate sunt proaste, iar în realitate, ieși pe minus.
Dacă ești foarte precaut când vine vorba de economisirea banilor și investiții, la prima vedere, cea mai bună soluție ar fi să te orientezi către programe de stat, precum Fidelis sau Tezaur. Din păcate, după ce iei în calcul inflația prognozată pe următorul an, îți vei da seama că discutăm de o dobândă negativ.
Punctual, emisiunea pe acest an a titlurilor de stat vine la pachet cu o ofertă foarte slabă, sub inflația prognozată de Banca Națională a României. Partea bună este că oamenii și-au cam dat seama că reprezintă o afacere proastă și au renunțat să le mai îmbrățișeze. Acest detaliu nu este însă o veste bună pentru Ministerul Finanțelor, care avea nevoie de bani la stat.
Fidelis, Tezaur și inflația din România, exemplu concret
Inflația prognozată de BNR pentru finalul trimestrului 2 de anul viitor este de 3% +/- 1,6 puncte procentuale. Cu alte cuvinte, trebuie să câștigi o dobândă peste creșterea prețurilor, pentru ca efortul de a-ți ține economiile în titluri de stat să fie justificat.
Ceea ce cumperi azi cu 5000 de lei (lucruri precum mâncare), nu vei mai putea cumpăra la fel de mult cu aceeași sumă anul viitor în aceeași perioadă. Asta înseamnă inflație, cresc prețurile și, implicit, banii tăi se devalorizează.
Asta înseamnă că, în cazul în care prognoza BNR se adeverește, pentru ceea ce cumperi azi, anul viitor vei avea nevoie de 5.150 lei. Asta luând în calcul 3%, dar e și intervalul de variația în sus sau în jos. În mod realist, nici BNR nu știe ce va fi, de aceea revizuiește prognozele de mai multe ori pe an.
Dacă aceiași 5000 de lei sunt ținuți într-o emisiune de stat Fidelis, dobânda pe un an este de 2,95%, pentru un câștig real de 147,5 lei. La fel este și la Tezaur (care se achiziționează de la Trezorerie sau de la Poșta Română). Diferența este că la Fidelis poți vinde rapid în cazul în care ai nevoie de bani.
Mulți preferă Fidelis pentru a parca banii o perioadă, în ideea e a investi ulterior în alte instrumente, atunci când apar oferte bune, conform Hotnews. Dincolo de detaliile de fond însă, Fidelis și Tezaur nu acoperă inflația prognozată, iar aceasta este o realitate tristă. Pentru comparație, dobânzile la depozitele bancare din România sunt între 2,2 și 3,8%, în funcție de bancă, tot foarte aproape de inflația prognozată.