Guvernul se împrumută din nou de la populație în martie: ce dobânzi ai la cumpărarea titlurilor de stat

Guvernul se împrumută din nou de la populație în martie: ce dobânzi ai la cumpărarea titlurilor de stat

Statul pregătește noi runde de împrumuturi de la populație în luna martie, iar dobânzile sunt peste ce-ți pot oferi băncile în momentul de față.

De câțiva ani, statul a decis să continue programele Tezaur și Fidelis, cele prin care se împrumută de la populație. Începând de la 1 martie, Ministerul Finanțelor lansează noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin intermediul celor două programe.

Titlurile de stat pot fi achiziționate în perioada 01-29 martie 2021.

Ce dobânzi primești dacă o să cumperi titluri de stat

MF precizează că persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat TEZAUR prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi prin subunităţile poştale ale Poștei Române.

Dobânzile anuale oferite sunt următoarele, în funcție de maturitate:

  • 2,85% pentru scadenţa de 1 an
  • 3,10% pentru scadenţa de 3 ani
  • 3,25% pentru scadenţa de 5 ani

Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Cum funcționează programul Fidelis

În perioada 01-19 martie 2021, băncile partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi B.R.D. – Groupe Société Générale vor pune în vânzare titluri de stat FIDELIS denominate în lei, dar şi titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti.

În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data de 19 martie 2021, inclusiv. Titlurile de stat FIDELIS vor fi oferite atât în lei, cât şi euro.

Dobânzile anuale pentru titlurile în lei sunt de 2,85% pentru scadenţa de 1 an, 3,10% pentru scadenţa de 3 ani şi de 1,55% pentru titlurile de stat în euro cu o scadenţă de 5 ani.

Titlurile de stat FIDELIS vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti. Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro.

Pentru subscrierea iniţială a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.