În prag de examene naționale, Guvernul promite investiții masive în Educație. Ce condiții vor avea elevii și studenții în următorii ani
În foarte scurt timp, elevii români vor începe susținerea examenelor naționale, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, promite că sistemul de învățământ va fi reformat din temelii.
Oficialul guvernamental susține că elevii și studenții români vor beneficia de condiții mult mai bune în viitor, odată ce Guvernul va efectua investițiile pe care le are în plan pentru sistemul de învățământ din țara noastră.
Ministrul promite noi campusuri și investiții în atelierele școlilor profesionale
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației are ca propritate în acest moment învățământul profesional și învățământul dual.
Prin urmare, 10 campusuri de învățământ dual vor fi organizate în toată țara. Mai mult decât atât, Ministerul Educației promite să investească bani și în atelierele școlilor profesionale, acolo unde elevii care nu urmează cursurile unui liceu, obțin calificarea într-o meserie.
„Învățământul profesional nu mai trebuie să fie o rută a eșecului”, a punctat Cîmpeanu, la B1tv.
Per ansamblu, ministrul Educației promite că, în următoarea perioadă, sistemul de învățămând din țara noastră va beneficia de alocări record de fonduri pentru investiții și reforme, respectiv 500 de milioane de euro.
„Există școlile profesionale și trebuie încurajate. Învățământul profesional trebuie să ofere rute deshise și complete și să fie diversificate. Există și această posibilitate.
Învățământul profesional, în forma lui cea mai bună de organizare, învățământul dual, e o prioritate pentru Ministerul Educației, e o prioritate reală, pentru că pe masa negocierilor acum se află o sumă de 500 de milioane de euro dedicată învățămânultului profesional mai ales învățământului dual, care se organizează în parteneriat între școală și angajatori.
Vor fi 10 campusuri de învățământ dual în toată țara, prin cofinanțare de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, sunt prevăzute sume pentru investiția în ateliere de școlilor profesionale, acolo unde nu se pot organiza în sistem dual. Unde agentul economic nu există sau nu vrea să intre în parteneriat cu școala, învățământul profesional trebuie să rămână o prioritate a statului român”, a punctat oficialul.
Cele 500 de milioane de euro care vor ajunge sub formă de investiții în Educație vor avea ca sursă de finanțare Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care România speră să obțină de la Comisia Europeană un buget total de 29,2 miliarde de euro.
Potrivit guvernanților, acești bani vor fi direcționați către reforme, către construirea de spitale, dar și către infrastructura rutieră.