21 iun. 2021 | 11:50

Tornade în România. Avertismentul de ultim moment al meteorologilor

ACTUALITATE
Tornade în România. Avertismentul de ultim moment al meteorologilor

Asistăm cu toții în ultima vreme la o deteriorare accentuată a vremii de afară. Din păcate, avertizează experții, trebuie să ne obișnuim cu fenomene meteo extreme, din cauza modificărilor accentuate pe care le suferă clima, mai ales din cauza încălzirii globale.

Specialiștii în meteorologie susțin că tornadele vor deveni o normalitate în România. Mai mult decât atât, acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, deoarece țara noastră a traversat deja câteva episoade violente cauzate de tornade.

Să ne amintim doar că în august 2002, România consemna prima tornadă, la Făcăieni, județul Ialomița și, din păcate, aceasta răpea trei vieți nevinovate și producea pagube materiale însemnate.

De atunci, au mai avut loc cel puțin încă două mari tornade în țara noastră (în 2017, tot la Făcăieni și pe 30 aprilie 2019 la Drajna, în județul Călărași).

Pentru a întelege mai bine acest fenomen, să vedem ce este, de fapt, o tornadă. Conform definițiilor din manualele de studiere a atmosferei terestre, tornadele sunt definite ca fiind perturbaţii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar. Acestea pot fi observate cu ochiul liber unei coloane înguste care se roteşte foarte repede sau al unei pâlnii întoarse care atinge nivelul solului.

Traseul unei tornade are rareori mai mult de 250 m, dar pâlnia poate avea şi 1,5 km lăţime.

De ce apar tornadele și care sunt șansele ca România să fie lovită din nou de o tornadă?

Specialiștii încă efectuează studii pentru a înțelege pe deplin fenomenul complex ce stă la baza formării tornadelor. Totuși, se știe că acestea se produc atunci când curenţi de aer cald şi rece se ciocnesc şi produc o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută. Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendinţa naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid.

Potrivit oamenilor de știință, riscul de a fi loviți de tornadă nu poate fi calculat cu precizie, însă aceștia au lansat un avertisment clar: dacă nu luam măsuri eficiente pentru a combate efectele incălzirii globale, dacă nu ne schimbăm atitudinea față de mediul înconjurător, fenomenele meteo extreme se vor înmulți și se vor intensifica.

Prin urmare, cu cât contribuim mai mult la degradarea naturii, cu atât vom avea parte de vreme din ce în ce mai capricioasă și mai neprietenoasă. Iar semnale în acest sens avem chiar vara aceasta, când vremea frumoasă a fost înlocuită de atmosfera mohorâtă și cu ploi abundente.