VIDEO Cum am ajuns să avem tornade în România: cea mai recentă pare desprinsă din filme

VIDEO Cum am ajuns să avem tornade în România: cea mai recentă pare desprinsă din filme

Clima din țara noastră nu este predispusă la astfel de fenomene meteorologice extreme, adică tornade. Însă în ultimul timp, ne confruntăm din ce în ce mai mult cu astfel de evenimente meteo.

Astfel, o nouă tornadă a fost filmată în România, chiar ieri, de un localnic din Babadag, județul Tulcea. Cu toate acestea, pâlnia a fost la o înălțime suficient de mare față de sol încât să nu reprezinte un pericol pentru cei aflați în zonă, potrivit Hotnews.

Tornade în România: care este cauza

Specialiștii spun că tornadele din România sunt mai degrabă vârtejuri și se formează cu precădere în lunile mai și iunie în sud estul țării, conform Digi24. Până acum, în țara noastră nu au fost raportate tornade periculoase care să producă pagube, deși, după cum spuneam, în ultimul timp apar mai multe decât ar fi normal.

Județul Tulcea s-a aflat sub incidența unui cod portocaliu de precipitații și vânt puternic în momentul în care a fost filmat fenomenul meteo. Ca, de altfel, o mare parte din țara noastră, care se confruntă de câteva zile cu furtuni, ploi și vreme capricioasă în general.

Conform ANM, țara noastră se va confrunta cu un cod galben în intervalul 17 iunie, ora 10:00 – 18 iunie, ora 10:00. Fenomenul vizat este instabilitatea atmosferică temporar accentuate. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Aproape două sute de tornade au avut loc în România în ultimii patru sute de ani. Cele mai multe au fost raportate după anul 2006, aproape o sută. Specialiştii români lucrează de ani buni la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice.