Impactul Brexit asupra românilor din Regat: ce legătură au micii, în opinia ambasadorului
Românii care trăiesc și muncesc în Regatul Unit nu ar fi avut de suferit prea tare din cauza Brexit, în opinia ambasadorului Marii Britanii în România.
Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a explicat în termeni inediți impactul pe care Brexit l-a avut asupra românilor care muncesc acolo. Oficialul a punctat că aproximativ un milion de români au ales să trăiască în UK, în contextul Brexit-ului, a capriciilor vremii şi a diferenţelor culinare dintre cele două naţiuni.
Pentru a-și întări ultima idee, Andrew Noble a amintit de tradiționalii mici.
Impactul Brexit, explicat pe înțelesul tuturor
Ambasadorul Marii Britanii susține că românii nu s-au speriat așa tare de ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar.
„În ultimii doi ani de zile calitatea şi dimensiunea relaţiei bilaterale au crescut remarcabil. Am descoperit chiar că aproape un milion de români au ales să trăiască în Regatul Unit, în ciuda Brexit-ului, a vremii şi a absenţei micilor din bucătăria englezească”, a spus diplomatul.
În discursul său, ambasadorul Noble a amintit de implicarea misiunii britanice în susţinerea ONG-urilor române „care se ocupă cu provocări sociale precum violenţa împotriva femeilor sau exploatarea sexuală a minorilor”.
„Am sărbătorit în acest an aniversarea a 165 de ani de la dezrobirea romilor din România şi a 50 de ani de la declaraţia drepturilor romilor din 1971. Mai avem multe de făcut la nivel global, nu doar în România, pentru a obţine egalitatea adevărată”, a adăugat el.
Totodată, ambasadorul britanic a vorbit despre perspectivele prezentului, după ce Marea Britanie a ieşit din UE.
„Indiferent de sentimentele personale legate de Brexit, obiectivul actual este de a consolida relaţiile Regatului Unit la nivel global. Summitul G7 a demonstrat cum partenerii globali pot lucra împreună pentru a răspunde la provocări globale precum pandemia, consolidarea democraţiei şi a libertăţii presei”, a subliniat el.
În Marea Britanie trăiesc aproape un milion, acestea fiind datele oficiale. În realitate, numărul celor care muncesc acolo, legal sau nu, ar putea fi mult mai mare.