Prețurile la case și apartamente explodează, din nou: totul pleacă de la materiale
Dacă ai economisit bani, sau ai în plan accesarea unui credit ipotecar pentru a-ți achiziționa o locuință, trebuie să știi că piața se confruntă cu scumpiri semnificative. Prețurile la apartamente continuă un trend ascendent, început încă din primele luni ale anului.
Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii – ARACO trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția prețurilor pe piața imobiliară din țara noastră. Potrivit experților în domeniu, sectorul construcțiilor înregistrează scumpiri.
Prețurile din ce în ce mai piperate la materialele de construcție se reflectă în mod direct asupra costului imobilelor din țara noastră.
Din cauza incertitudinii din piață, generată inclusiv de evoluția pandemiei de coronavirus, ocietăţile de construcţii evaluează posibilitatea suspendării temporare a derulării contractelor până la clarificarea modului de preluare în contracte a acestor creşteri de preţuri semnificative la materialele de construcţii.
Conform ARACO, nu doar piața imobiliară din țara noastră se confruntă cu scumpiri. Aceleași probleme sunt prezente și la nivel european.
Unele materiale de construcție s-au scumpit chiar și cu 100%
Pentru a avea o idee generală despre cât de mult s-au scumpit materialele de construcție în ultimele luni, ARACO ne oferă câteva cifre reprezentative.
De exemplu, pe primul trimestru din acest an, oțelul s-a scumpit chiar și cu 110% în Italia. Prețul acestuia s-a majorat cu 70% în Germania şi Franţa. Nici Spania nu a fost ocolită de scumpiri, aici înregistrându-se o majorare cu 64%.
În țara noastră, în primul trimestru din 2021, oțelul s-a scumpit cu 70%.
De asemenea, oțelul nu este singurul material al cărui preț a explodat. În medie, bitumul s-a scumpit, la rândul său, cu 15%.
Lemnul, un alt material esențial pentru industria construcțiilor, a suferit și el o scumpire cu aproximativ 20 de puncte procentuale, în primul trimestru al acestui an.
„Pe lângă aceste creşteri imprevizibile, companiile de construcţii se confruntă şi cu întârzieri pe lanţurile de aprovizionare, furnizorii fiind rezervaţi în a-şi asuma termene specifice de livrare”, mai semnalează ARACO.